Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

"Χαράτσι" και το '13 ζήτησε η τρόικα


ΑΘΗΝΑ 10/03/2013 nooz.gr

 

Την παράταση του τέλους ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το λεγόμενο «χαράτσι», για έναν ακόμη χρόνο φαίνεται πως πρότειναν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έμεινε ικανοποιημένη με την πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση για το ενιαίο τέλος ακινήτων και σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία το «χαράτσι» θα πάρει παράταση και το 2013.

Παράλληλα, η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας ήταν άκαρπη ενώ ανοικτά παραμένουν όλα τα μέτωπα. Όπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «σήμερα δεν καταλήξαμε σε τίποτε. Συνεχίζουμε να αποτιμούμε και εμείς και εκείνοι τις δράσεις». 

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιθυμία είναινα επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια», πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής. 

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα έχει εκ νέου συνάντηση τη Δευτέρα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων και της μείωσης του δημόσιου τομέα, που αποτελεί ένα από τα δύο «διαρθρωτικά ορόσημα» (το άλλο είναι οι τιμές τωνφαρμάκων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη επιδώσει στην τρόικα συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, έχουν επιδώσει και άλλα υπουργεία στην τρόικα, όπως το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται «υπό τη σκιά» των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, αλλά, κυρίως, του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου. 

Καθώς, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου να επιφέρει νέες καθυστερήσειςστο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ η τρόικα αναμένει το όνομα του προσώπου που θα αναλάβει επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Όπως δε, ανέφερε ο παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, δεν ετέθη ζήτημα από την τρόικα να πληρωθεί η θέση από αλλοδαπό τεχνοκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: