29/5/13

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Στον ΑΝΤ1

  Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Στον ΑΝΤ1
Τη συνολική αλλαγή πορείας προτείνει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1». Ανέφερε πως «αν μας δώσει ο λαός ποσοστά, βεβαίως θα κάνουμε κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης κοινωνικής διεργασίας στην οποία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα είναι μπροστά, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ΚΚΕ δεν θα είναι Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών».
Δ. Κουτσούμπας Δ. Κουτσούμπας
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος είπε ότι «δεν θέτουμε ως όρο για τη Λαϊκή Συμμαχία τη συμφωνία με το σύνολο του προγράμματος του ΚΚΕ», ωστόσο «η Συμμαχία, θα πρέπει να έχει κοινή βάση και συμφωνία για την κατεύθυνσή της», καθώς «δεν μπορείς σήμερα να πας πίσω από την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια».
 
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο διαχωρισμός «αριστερός-δεξιός» «έχει γίνει λάστιχο» και σημείωσε πως πρέπει «ο λαός να μην διαχωριστεί με βάση αυτά, ούτε με βάση τα υπέρ ή κατά της Μέρκελ ή “μνημονιακός”-“αντιμνημονιακός”». 
 
Επεσήμανε πως το ΚΚΕ με το 19ο συνέδριό του επεξεργάστηκε ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας, που αφορά την κοινωνική οργάνωση, την οικονομία και τους θεσμούς, δηλώνοντας πως η πολιτική πρόταση του κόμματος προτείνει τη συνολική αλλαγή πορείας.
 
Ερωτηθείς τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ, είπε ότι «ο καταμερισμός δουλειάς γίνεται από το Συνέδριο και την ΚΕ», και τόνισε ότι η υπερψήφιση των Θέσεων και του Προγράμματος του κόμματος από το Συνέδριο «μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτητικές συνθήκες». Αναφερόμενος στην Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε τη συμβολή της στην πορεία του ΚΚΕ «ανεξίτηλη και αναγνωρισμένη και εκτός Ελλάδας, στο διεθνές κομουνιστικό κίνημα», και συμπλήρωσε ότι «είναι παρούσα και θα συνεχίσει να συμβάλει».
 
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασιών, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να συνεργασθεί το ΚΚΕ», ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «γίνεται η χειρότερη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει». Ακόμα, χαρακτήρισε «ναζιστικό απόβρασμα και τσιράκι του συστήματος» τη Χρυσή Αυγή. «Αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή έχουν και ατομική ευθύνη, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή καλλιεργείται από το ίδιο το σύστημα -ακόμα και η αρνητική προβολή της γίνεται από ορισμένα ΜΜΕ με τέτοιο τρόπο που τη στηρίζει-, ενώ μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι που υιοθέτησαν κάποια συνθήματα της “πλατείας” διευκόλυναν την αντιδραστική συνθηματολογία», είπε. 
 
Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε εκφράσει την ανησυχία του για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς διέρρεε ότι ενσωματώνει αποφάσεις της ΕΕ που ανοίγουν τον δρόμο για την ποινικοποίηση πολιτικών απόψεων, και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα όταν μελετήσει την πρόταση. Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων απέναντι στο νομοσχέδιο, είπε ότι η ΝΔ έχει στο μυαλό της και το γεγονός ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων της διαρρέει, «όπως δείχνουν οι μετρήσεις», προς τη Χρυσή Αυγή. «Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θέλουν να κάνουν διακριτή την παρουσία τους», είπε ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την καταψήφισή του, μετά είπε να το φέρουν και τώρα λέει πως ενδεχομένως να καταθέσει δικό του σχέδιο».
 
Σχετικά με την απόφαση για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων, την χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και είπε ότι αποτελεί συνέχεια του δόγματος «νόμος και τάξη». «Πάνε να χτυπήσουν το δικαίωμα του συλλαλητηρίου», σημείωσε.