23/5/13

Την Κυριακή 26/5, στις 9.30 π.μ., πορεία ειρήνης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκός δρόμος στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη
Ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η δεύτερη από τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του
Από την εκδήλωση στον τερματισμό του λαϊκού δρόμου
MotionTeam
Με τη συμμετοχή φοιτητών που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, ο λαϊκός δρόμος που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο λαϊκός δρόμος ξεκίνησε από την είσοδο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου στις 22 Μάη του 1963 μεταφέρθηκε τραυματισμένος ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από το αστικό κράτος και τους φασιστικούς, παρακρατικούς μηχανισμούς του.Μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου, όπου ξεψύχησε 5 μέρες μετά, μίλησε η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το σύγχρονο νόημα του αγώνα και της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη, του Γιώργη Τσαρουχά, των χιλιάδων αγωνιστών του λαϊκού μας κινήματος, είναι η πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αλλά και η πάλη κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά».
Οι νεολαίοι έτρεξαν τη διαδρομή από το ΑΧΕΠΑ μέχρι το μνημείο του Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, μέσω των οδών Εγνατία, Τσιμισκή και Βενιζέλου. Μπροστά στο μνημείο, ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονικής επίθεσης. Δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους δρομείς και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών.
Από την ΕΔΥΕΘ προγραμματίζονται ακόμα:
  • Την Κυριακή 26/5, στις 9.30 π.μ., πορεία ειρήνης από το Στρατόπεδο «Κόδρα» μέχρι το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, με ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.
  • Την Τετάρτη 29/5, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο «Κήπου», καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετάσχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.
Την Κυριακή στην Κερασίτσα
Την Κυριακή 26/5, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας) διοργανώνουν πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα (γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη) μέχρι την Τρίπολη. Την ίδια μέρα, οι αντίστοιχες Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ διοργανώνουν πικετοφορίες - λαμπαδηδρομίες σε Πάτρα (8.30 μ.μ., Πλατεία Τριών Συμμάχων), Πύργο (8 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ) και Ζάκυνθο (8 μ.μ., Νομαρχία).
Επίσης:
-- Το Σάββατο 25/5, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου οργανώνει πορεία ειρήνης. Θα ξεκινήσει από τις Αηδονοφωλιές (Τέρμα 4), στις 6.30 μ.μ., και θα καταλήξει, στις 8 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (Ηρώο). Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τις εξελίξεις στη Συρία.
-- Πορεία ειρήνης διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, την Κυριακή 26/5. Θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Παναγία και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.