23/5/13

28 μέρες στην πύλη!!!!!!!!!!!!!!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΒΓΑΛ» ΑΤΤΙΚΗΣ
28 μέρες στην πύλη
Τριμερής συνάντηση, χτες, των εργαζομένων με την εργοδοσία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων
Από κινητοποίηση των απεργών της ΜΕΒΓΑΛ
ΚΟΥΚΟΣ
Για 28η μέρα σήμερα βρίσκονται στην πύλη του εργοστασίου οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στον όμιλο και να μη γίνει καμιά μείωση στους μισθούς τους.
Χτες, έγινε τριμερής συνάντηση των εργαζομένων με την εργοδοσία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων. Η Επιθεώρηση με τη γνωμοδότησή της καλεί την εργοδοσία να εξοφλήσει άμεσα όλους τους εργαζόμενους. Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα οφειλόμενα άμεσα, η Επιθεώρηση ζητά την επιβολή όλων των νόμιμων κυρώσεων προς την εταιρεία.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας που επί 27 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων δεν επιδίωξε να γίνει συνάντηση με τους εργαζόμενους. Ακόμη, όμως, και όταν έγινε συνάντηση - μετά από την πίεση των εργαζομένων - το μόνο που έκανε η εργοδοσία ήταν να επικαλεστεί τις δυσκολίες του τραπεζικού τομέα, δίνοντας υπόσχεση πως μόνο μετά την έγκριση των δανείων θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι μέρος των δεδουλευμένων.
Επίσης, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απόπειρα της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό βγάζοντας μια μέρα πριν την έναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τα οχήματα των ιδιωτών οδηγών σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους εντός της Αττικής. Κατήγγειλαν, δε, την παράνομη απασχόληση εργαζομένων σε αυτούς τους νέους χώρους διακίνησης αλλάζοντας την προηγούμενη εργασιακή τους σχέση (π.χ. ηλεκτρολόγοι και υπάλληλοι γραφείων, οδηγούν φορτηγά).
Από την πλευρά της η εργοδοσία αρκέστηκε για μια ακόμη φορά στο να εκθέσει τα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας καθώς και την καθυστέρηση χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι απεργοί... κάνουν ζημιά στην εταιρεία, διότι χάνει έσοδα! Προφανώς «ξέχασε» ότι οι εργαζόμενοι βγήκαν σε απεργία, διότι έχουν έρθει σε εξαθλίωση μετά από μήνες απληρωσιάς. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση, υπάρχουν εργάτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, ή άλλων, οικογενειακών υποχρεώσεων. Οι εργαζόμενοι καλούν την ηγεσία του υπουργείου να πιέσει την εργοδοσία σε άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και να γίνει τριμερής συνάντηση και στο υπουργείο Εργασίας.
Στο μεταξύ, εντείνεται η αλληλεγγύη. Χτες, στο χώρο του εργοστασίου, βρέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων της AMSTEL, καθώς και συνδικαλιστές από τη Γερμανία, φιλοξενούμενοι του Σωματείου Εργαζομένων της «Χαλυβουργίας Ελλάδας», όπου και έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.