Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ανακοίνωση του ΕΣΥΝ με αφορμή το 9ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Τσαμπάζη Ανίτα
Εργαζόμενε, νέε & νέα, άνεργε,
Ποίος θέλει να ζεις υποταγμένος; Ποιος θέλει να μην σηκώσεις κεφάλι; Ποιος θέλει να αναζητάς τη φυγή από την πραγματικότητα μέσα σε «ψεύτικους παραδείσους»;
Αλήθεια ποιους υπηρετεί η διάδοση της ναρκο-κουλτούρας;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, Ηλιόσποροι, διάφορες ΜΚΟ, εφημερίδες (πχ Εποχή) και ο ΟΚΑΝΑ (ο επίσημος φορέας του Κράτους κατά των ναρκωτικών!!!)  «κόπτονται» τόσο πολύ για την αποποινικοποίηση της χρήσης; 
Πάρε θέση απέναντι σε όσους συνδιοργανώνουν το 9ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ, για να υπερασπισθούν, όπως λένε το «δικαίωμα» στη μαστούρα.
Καταδίκασε όσους σου λένε «μάθε να ζεις σε μια κοινωνία χωρίς δικαιώματα και με ελεύθερα τα ναρκωτικά»,  και με την οργανωμένη δράση σου απάντησε τους:
«αγωνιζόμαστε για ζωή με δικαιώματα σε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά»
Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης – διακίνησης και καλλιέργειας κάνναβης για «ατομική χρήση» μπορεί να βάλει φρένο στην αύξηση της εξάρτησης από ναρκωτικά. Σε όσες χώρες νομοθετήθηκε η χρήση της κάνναβης, έχει ουσιαστικά πενταπλασιαστεί η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (έκθεση ESPAD 2011).
Προβάλλουν ως αίτημα την «μείωση της βλάβης» από τα ναρκωτικά και όχι τη μείωση της χρήσης. Θέλουν να συμβιβαστούμε με την ανοδική τάση του αριθμού των νέων που επιλέγουν την παραίτηση και τη φυγή, την αλλοτρίωση, τον πνευματικό θάνατο.
Σε μια περίοδο που λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης πολλαπλασιάζονται όλοι οι παράγοντες που αυξάνουν τα αδιέξοδα της νέας γενιάς και στρώνουν το έδαφος  στη χρήση ουσιών, προβάλλουν ως λύση τα υποκατάστατα. Σήμερα από τα «στεγνά προγράμματα» (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ) «καθαρίζει» το 70% από όλες τις ουσίες (στοιχεία ΚΕΘΕΑ), ενώ στα προγράμματα «υποκατάστασης» με μεθαδόνη και βουπρενοφίνη «καθαρίζει» το 10% (στοιχεία ΟΚΑΝΑ) μόνο από την ηρωίνη και όχι από όλες τις ουσίες. Προβάλλουν ως λύση τη μεθαδόνη που σε άλλες χώρες έχει γίνει ήδη η κύρια ουσία εξάρτησης (έκθεση ESPAD 2011).
Σε «παραμυθιάζουν» όταν λένε ότι η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση και είναι υγιεινή  γιατί είναι φυσική. Σήμερα το 25% όσων είναι ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ είναι γιατί κύρια ουσία εξάρτησης έχουν της κάνναβη (στοιχεία ΚΕΘΕΑ), ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη (έκθεση ESPAD 2011). Πόσο φυσική είναι η κάνναβη όταν περιέχει πάνω από 400 χημικές ουσίες και όταν σήμερα το 80% της κάνναβης που παράγεται στην ΕΕ είναι βιομηχανικά παραγόμενη; (έκθεση EMCDDA 2012).
Δήθεν νοιάζονται για τον εξαρτημένο και λένε ότι ο χρήστης δεν πρέπει να πηγαίνει φυλακή, αλλά θέλουν τα προγράμματα «υποκατάστασης» μέσα στις φυλακές. Ναι η θέση του εξαρτημένου δεν είναι στη φυλακή. Η θέση του εξαρτημένου είναι «καθαρός από όλες τις ουσίες» μέσα στην κοινωνία ως ισότιμο μέλος. Η θέση του εξαρτημένου πρώτα πρέπει να είναι μέσα σε «στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης» γι’ αυτό πρέπει να στηριχτούν οικονομικά από το Κράτος τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ – 18 ΑΝΩ – ΨΝΘ. Να δημιουργηθούν νέες δομές τόσες όσες έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να εξυπηρετούνται δωρεάν και οι 23.000 χρήστες σήμερα και όχι μόνο το 35% που σήμερα έχει πρόσβαση σ’ αυτές.
Συμπορεύσου με το ΕΣΥΝ στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Αγωνίσου μαζί μας ενάντια στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης.

Διεκδίκησε μαζί μας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρωτογενή πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη.

Οργάνωσε τη δράση σου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τη ναρκο-κουλτούρα μέσα από το Σωματείο σου, το Μαθητικό Συμβούλιο, το Φοιτητικό Σύλλογο, τις  Λαϊκές Επιτροπές.

ΔΥΝΑΜΩΣΕ το ΕΣΥΝ και τα Παραρτήματα του σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: