19/5/13

Όνειρο "θερινής νυκτός" ο τουρισμός για τα νοικοκυριά. Πανάκριβα και φέτος τα εισιτήρια

Όνειρο "θερινής νυκτός" ο τουρισμός για τα νοικοκυριά. Πανάκριβα και φέτος τα εισιτήρια
 

Aristera sti Mitilini

Για μια ακόμη χρονιά, τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για αεροπορικά δεν το συζητάμε καθόλου, είναι τελείως αποτρεπτικά ακόμα και για ένα ταξίδι επίσκεψης στις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Αφού με την κάποτε εκβιομηχάνιση της χώρας μας μάζεψαν όλο τον εργατόκοσμο στις αστικές περιοχές για να βρει ένα κομμάτι ψωμί.
 
Αφού ερημοποίησαν τα χωριά μας με την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση στην αναζήτηση του ονείρου μιας καλύτερης ζωής που μας υποσχέθηκαν.
 
Αφού μείωσαν μεροκάματα, συντάξεις σε εξευτελιστικά επίπεδα και αύξησαν την ανεργία πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού και περίπου 50% της νεολαίας.
 
Ήρθε η ώρα να μας μαντρώσουν για τα καλά μέσα στα σπίτια μας και να χάσουμε ακόμα και αυτή τη χρονιάτικη καλοκαιρινή επίσκεψη, που περιμέναμε πως και πως, στην πατρική μας οικογένεια. Στα χωριά μας. Εκεί που μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε. Εκεί που πάντα το όνειρο της επιστροφής έβρισκε λύτρωση.
 
Πριν λίγα χρόνια, καυτηριάζοντας τις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σαν μέσω μεταφοράς των λαϊκών στρωμάτων, λέγαμε ότι συνέχεια βάζουμε το χέρι πιο βαθειά στην τσέπη για τα πανάκριβα εισιτήρια, που παρόλο και της κατάργησης του μονοπωλίου της ΝΕΛ (τώρα εξαφανίστηκε από το νησί μας) και την δρομολόγηση πλοίων από άλλες ναυτιλιακές, που όπως έλεγαν ο ανταγωνισμός τους θα μείωνε την τιμή τους, τα πράγματα χειροτέρεψαν.
 
Τώρα όσο και να βάζουμε το χέρι στην τσέπη δεν μας άφησαν ούτε δεκάρα.
Πως λοιπόν θα έρθει κόσμος στο νησί μας όταν οι τιμές για φέτος (από Πειραιά για Μυτιλήνη ή το αντίστροφο), όπως κυμαίνονται σήμερα, για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είναι:
 
- Οικονομική θέση 42 ευρώ
- Οικονομική με αριθμημένη θέση 45 ευρώ
- Για καμπίνα 68 ευρώ το άτομο
- Για Ι.Χ. 96 ευρώ, για μηχανάκι 23 ευρώ.
 
Όπως προκύπτει, για μια τετραμελή οικογένεια με αμάξι θα χρειαστούν 264 ευρώ για την πιο φτηνή μεταφορά τους, μόνο το να έρθουν.
 
Η τιμή για καμπίνα, μιας τετραμελής οικογένειας με αμάξι είναι απλησίαστη αφού θα χρειαστεί 368 ευρώ!!! Δηλαδή ένα ολόκληρο μηνιάτικο!!!, γιατί τόσο κατάντησαν το μισθό, όχι όμως και τα κέρδη των ακτοοπλόων εφοπλιστών.
 
Το κράτος με μια σειρά νόμους εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για το εφοπλιστικό ακτοπλοϊκό κεφάλαιο είτε μέσω επιδοτήσεων είτε με τη μείωση του μισθού των ναυτικών είτε με τη φοροαπαλλαγή είτε …είτε …είτε.
 
Αυτή είναι η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στην προκειμένη περίπτωση το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
 
Αυτές ήταν, είναι και θα είναι οι πολιτικές τους. Να στηρίζουν τους εφοπλιστές και κάθε είδους μονοπώλιο σε οποιονδήποτε χώρο δρα.
 
Από τους εφοπλιστές των καραβιών, μέχρι τους ιδιώτες των παραλιών. Που ακόμα και για μια βουτιά, πρέπει να πληρώσεις ολόκληρο μεροκάματο!!!
 
Οι διακοπές όμως είναι λαϊκό δικαίωμα, και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψει ο ελληνικός λαός.
 
www.neo-empros.net