30/5/13

Εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ για τον Τάσο Λειβαδίτη

Πολιτιστική παρέμβαση αποτέλεσε η καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ και ήταν αφιερωμένη στους λαϊκούς αγώνες του χθες και του σήμερα. Η εκδήλωση βασίσθηκε στο ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη.
Ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, στην ομιλία του, σημείωσε ότι «για την ΕΕΔΥΕ το σύγχρονο νόημα του αγώνα και της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη, του Γιώργη Τσαρουχά, των χιλιάδων αγωνιστών του λαϊκού μας κινήματος, και εννοείται και του Τάσου Λειβαδίτη, είναι η ένταση της πάλης κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αλλά και η πάλη κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά. Η πάλη κατά του συστήματος, που φέρνει τις κρίσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση για τους πολλούς και ταυτόχρονα φέρνει πακτωλούς και αμύθητα πλούτη για τους λίγους».
Επίσης αναφέρθηκε στον Τάσο Λειβαδίτη, σημειώνοντας πως «μας δίδαξε πώς πρέπει να είναι κανείς αν θέλει να λέγεται άνθρωπος. Με τις ιδέες και το λόγο του, αλλά και με τις πράξεις του, με τη θυσία και το προσωπικό του παράδειγμα. Στη Μακρόνησο, στο Μούδρο της Λήμνου, στον Αϊ Στράτη, στα αστικά δικαστήρια. Στο εδώλιο, όπου μπροστά στους δικαστές άφοβα διατυπώνει το σκοπό της Τέχνης, αμφισβητεί και εναντιώνεται στην αστική ιδεολογία. Υπερασπίζεται το δίκιο της εργατικής τάξης. Ορθώνει το ανάστημά του δίπλα της, μαζί της, στον τιτάνιο αγώνα της για τη νέα κοινωνία, για την κοινωνία της αδελφοσύνης και της ισότητας των ανθρώπων».
Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Ελένη Πίττα (επιλογή κειμένων και οργάνωση της εκδήλωσης), ο Γιάννης Πρώιος, (σκηνικά), οι ηθοποιοί Μαρία Καραμήτρη, Ελένη Κιλιμκερίδου, Νίκος Ζώκας, Διαμαντή Αδαμαντίδη και Στέλιος Σταυρίδης, οι μουσικοί Αντώνης Κουμανδράκης, Ιφιγένεια Τσιμούρη, Νίκος Νατζμέ και οι ερμηνευτές Κώστας Πρατσινάκης και Ειρήνη Σαββίδου.