30/5/13

Παρέμβαση πραγματοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Παρέμβαση πραγματοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στις 27/5/2013 ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
 Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η συνεδρίαση της Δευτέρας 27.5 του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ - και ενώ θα περίμενε κανείς τα ζητήματα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ να συζητηθούν σε ΓΣ της ΠΕΔΚΜ - ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για συμπεράσματα, πρώτα και κύρια για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Χρήσιμη γιατί αποδεικνύεται ότι η ηγεσία της ΠΕΔΚΜ μολονότι παρουσιάζεται να "διαπιστώνει" τα πολύ μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις αλλεπάλληλες - ..και έρχονται κι άλλες – περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, μολονότι υποκρίνεται ότι συμφωνεί πως η κατάληξη αυτής της πορείας θα είναι το κλείσιμο κοινωνικών υπηρεσιών (βρεφονηπιακοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ κλπ.) και η ιδιωτικοποίησή τους, μολονότι σε όλους τους τόνους δείχνει να "συμπάσχε"» με τις δοκιμαζόμενες εργατικές λαϊκές οικογένειες, εντούτοις στο διά ταύτα επιλέγει ξανά "μια απ’ τα ίδια": Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στις 27/5 οι δυο παρατάξεις (η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία και σε ΝΔ μείζονα αντιπολίτευση) επέλεξαν ξανά να "βάλουν πλάτη" στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, να πάνε δηλαδή στο συνέδριο "θέτοντας ως κόκκινη γραμμή" να μη μειωθεί παραπέρα η κρατική χρηματοδότηση.
Πρόκειται για κοροϊδία ολκής: Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε από την ΠΕΔΚΜ – και βέβαια την ΚΕΔΕ – τουλάχιστον από το Γενάρη του 2012 και εδώ και κάθε φορά οι «κόκκινες γραμμές" ήταν η αποδοχή της εκάστοτε μείωσης της χρηματοδότησης.
Επισημαίνουμε ότι και η ΠΕΔΚΜ, αλλά βασικά οι δημοτικές πλειοψηφίες που εκφράζονται στη διοίκησή της δεν είναι άμοιρες ευθυνών: Η πολιτική της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους, της μετατροπής των τελευταίων σε στενό εργαλείο των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών έχει συνδιαμορφωθεί, κατ’ αρχήν, με τον Καλλικράτη - που συντάχτηκε με την καθοριστική συμβολή των συγκεκριμένων στελεχών. Ακόμα περισσότερο υλοποιείται κάθε φορά που οι δημοτικές αρχές δεν προχωρούν σε έργα υποδομής, σε κάθε σχολείο που δε χτίζεται, στα έργα αντιπυρικής αντιπλημμυρικής προστασίας που δεν γίνονται, στις ιδιωτικοποιήσεις δομών των δήμων (καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων) που προχωρούν, στις απολύσεις και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Βέβαια, οι κορόνες ενάντια στην ΚΕΔΕ περίσσεψαν: Την ίδια στιγμή όμως ομολογήθηκε από πολλές πλευρές ότι οι δήμοι ήδη έβαλαν πλάτη στη δημοσιονομική προσαρμογή - και ότι προτίθενται να συνεχίσουν, αρκεί να μην κοπούν κι άλλο τα κρατικά κονδύλια που είναι ίσα ίσα απαραίτητα για την ύπαρξη και λειτουργία των δήμων, αλλά είναι ελάχιστα μπροστά στις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες.
Επόμενα και η ΠΕΔΚΜ - μολονότι είναι πιθανό οι εκπρόσωποί της ν’ ανεβάσουν τους τόνους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ενάντια στη διοίκησή της - δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από το δεδομένο περιεχόμενο του συνεδρίου: Αντί να διεκδικηθεί η αύξηση των ΚΑΠ που έχουν μειωθεί πάνω από 60% (σε σχέση με το 2009) - που και τότε δεν επαρκούσαν – η κουβέντα γίνεται για το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ και το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων. Κι αυτό γιατί θεωρεί τους ΚΑΠ δεδομένους, αφού "κατανοεί" τις δυσκολίες τάχα που περνάει η χώρα και συγκλίνει στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Είναι συνυπεύθυνοι και επιζήμιοι για τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν στους δήμους και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τα λαϊκά στρώματα.
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δηλώνουν ότι θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Διεκδικούν επείγοντα μέτρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
1. Πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο των λειτουργιών των δήμων. Επιστροφή των παρακρατηθέντων στο πραγματικό τους ύψος. Απόδοση όλων των χρημάτων της ΣΑΤΑ που δεν αποδόθηκαν το 2011 και 2012.
2. Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
3. Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
4. Κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία, στελέχωση και εξοπλισμό των δημοτικών ιατρείων για την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ιδιαίτερα σε άπορους και ανασφάλιστους.
5. Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κλπ.
6. Ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" για όσους το έχουν ανάγκη και ένταξή του στις δομές των δήμων. Διασφάλιση της εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Το ίδιο να ισχύσει για τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ κλπ.
7. Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων.
8. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων κ.ά.
9. Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου της ΕΕ, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα πολιτικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας».