5/6/13

Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός Παιδικού Σταθμού….

     ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 
www.kalamarias.blogspot.com           Κίου 25    Τηλ.: 2310 442388 /  6978339896 /  6944295032

Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός Παιδικού Σταθμού….
    Κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς προς τους γονείς
    Ο σοφός λαός μας χρησιμοποιεί την παροιμία, «Κάθε πέρσι και καλύτερα…» όχι άδικα.  Την ίδια στιγμή που αμέτρητες οικογένειες στο Δήμο μας αναμετρώνται καθημερινά με την ανεργία, την ανασφάλεια και τη φοροληστεία - την ίδια στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η συγκυβέρνηση(Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ.) και οι εκπρόσωποι της στην Τοπική Διοίκηση εντείνουν την αγωνία μας για μια θέση σε Δημοτικούς βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. Η κατάσταση εκεί όλο και χειροτερεύει.  Η υποβάθμιση και οι περικοπές στη χρηματοδότησή τους, οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, ακόμα και σε αναλώσιμα εμφανίζονται κάθε χρόνο με πιο έντονο τρόπο.

    Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το αν οι γονείς τους είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι, Έλληνες ή μετανάστες δικαιούνται προσχολική αγωγή. Είναι σημαντική για την κοινωνικοποίηση και την ομαλή ανάπτυξή τους. Όμως κριτήριο για την αποδοχή των αιτήσεων μας δεν αποτελούν οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας αλλά τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματά μας, αν υπάρχουν. Ιδιαίτερα προβάλλεται το επιχείρημα πως οι άνεργες μητέρες δε χρειάζονται παιδικό σταθμό ή προνήπια, αφού μπορούν να κρατήσουν οι ίδιες τα παιδιά στο σπίτι!!!
    Με βάση την πείρα των τελευταίων χρόνων και τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των Δημόσιων δομών και υπηρεσιών, τις απολύσεις προσωπικού, την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, για άλλη μια χρονιά θα είναι εκατοντάδες τα παιδιά εκείνα που θα μείνουν εκτός των Παιδικών Σταθμών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες, αφού τα χρήματα για Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό δεν επαρκούν. Ακόμη και αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση Δημοτικών Σταθμών από το ΕΣΠΑ, αυτό δεν πρόκειται να καλύψει το σύνολο των αναγκών. Αλλά πάντως κι όσοι από μας σταθούν «τυχεροί» τα προβλήματα δε θα σταματήσουν με την εγγραφή του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό αφού στις πλάτες τους πέφτει πρόσθετο βάρος, όταν κατά την διάρκεια της χρονιάς καλούνται να πληρώσουν για τις διάφορες δραστηριότητες των παιδιών.

    Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς καλεί τις λαϊκές οικογένειες, το οργανωμένο κίνημα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, να αντιπαρατεθεί και να ανατρέψει αυτή την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες των παιδιών μας.

Να παλέψουμε για το δικαίωμα των παιδιών μας στη Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή, Διεκδικώντας:         
§  Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
§  Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
§  Άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτηρίων.
§  Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
§  Να μην κλείσει κανένας Παιδικός Σταθμός. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμιά απόλυση.
§  Αποκλειστικά Κρατικούς, Δημόσιους, Δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς. Ενιαίο φορέα Προσχολικής αγωγής, ενιαίο Παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό