26/6/13

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΝΑΦΟΡΑ Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας



Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, με την οποία ζητούν το κολαστήριο της  χουντικής ΚΥΠ στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου μάτωσαν και σακατεύτηκαν δεκάδες αντιστασιακοί να γίνει τόπος ιστορικής μνήμης.
Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τις αγωνιστικές, δημοκρατικές παραδόσεις της Θεσσαλονίκης ζητούν στο εφιαλτικό “χειρουργείο” της πρώην Μονάδας 4551 της χουντικής να λειτουργήσει αρχείο για την επτάχρονη δικτατορία και για ό,τι προηγήθηκε και οδήγησε σ’ αυτήν, ώστε να μείνει ζωντανή η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, και να γίνει κτήμα των νεότερων γενεών .







Αθήνα 21/6/2013
Οι καταθέτοντες βουλευτές

 .........................................................................................................................................................................

                                                              Αθήνα  9 Ιουνίου   2013
ΨΗΦΙΣΜΑ  της Γ.Σ. του «Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974»

Το κολαστήριο της  χουντικής ΚΥΠ στο Γ΄ Σώμα Στρατού
να γίνει τόπος ιστορικής μνήμης
Η Γ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-΄74 που συνήλθε σήμερα 9/6/2013, υιοθετώντας ομόφωνα  το αυτονόητο αίτημα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης από τη Θεσσαλονίκη αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου  της πόλης, καλεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει στο Πολεμικό Μουσείο το χώρο που σώζεται από το άντρο της χουντικής ΚΥΠ, όπου μάτωσαν και σακατεύτηκαν δεκάδες αντιστασιακοί. Ανάμεσά τους και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς,, που στις 9ης Μαΐου 1968 άφησε την τελευταία του πνοή μετά από τα φρικτά βασανιστήρια.
Παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών Άμυνας ότι ο χώρος αυτός επρόκειτο να αναδειχθεί σε τόπο ιστορικής μνήμης -όπως συνέβη με το πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα-, μετατράπηκε σε πολεμικό μουσείο, αφού σβήστηκαν επιμελώς τα ίχνη των εγκλημάτων της χούντας. Έτσι, σε μια πόλη που πλήρωσε βαρύ τίμημα την περίοδο της χούντας -τρεις δολοφονημένοι αγωνιστές, πεντακόσιοι 'προληπτικώς' εκτοπισμένοι, εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα Έκτακτα Στρατοδικεία-, η Αντιδικτατορική Αντίσταση παραμένει ακόμα άστεγη.
Αποτελεί βάναυση προσβολή της ιστορικής αλήθειας το σκεπτικό της  απορριπτικής για το παραπάνω αίτημα απόφασης του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών-στο οποίο υπάγεται ιεραρχικά της Θεσσαλονίκης- ότι: «Τα πολεμικά μουσεία είναι αφιερωμένα στους ιερούς αγώνες των Ελλήνων και δεν τεκμηριώνεται ότι στο χώρο του μουσείου γίνονταν βασανιστήρια εις βάρος πολιτών την περίοδο της δικτατορίας».(!)

Αποτελεί περιφρόνηση προς το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης η αρνητική απάντηση του προέδρου του Πολεμικού Μουσείου ταξίαρχου Π. Καπερώνη ότι "…δεν δυνάμεθα να σας κοινοποιήσουμε στρατιωτικά έγγραφα, όπως καθορίζεται από τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας". Είναι το λιγότερο εξοργιστικό να επικαλούνται τα διατάγματα της χούντας για να απορρίψουν αιτήματα των θυμάτων της, και μάλιστα όταν για τα βασανιστήρια στην ΚΥΠ του Γ' Σ.Σ. έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις
 Η ανάδειξη, επομένως, της ιστορίας του χώρου αυτού αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τις αγωνιστικές, δημοκρατικές παραδόσεις της Θεσσαλονίκης. Στο εφιαλτικό “χειρουργείο” της πρώην Μονάδας 4551 της χουντικής ΚΥΠ πρέπει να λειτουργήσει αρχείο για την επτάχρονη δικτατορία και για ό,τι προηγήθηκε και οδήγησε σ’ αυτήν: πρακτικά και αποφάσεις του Διαρκούς και Έκτακτου Στρατοδικείου, αλλά και των δικαστηρίων που δίκασαν τους δολοφόνους - βασανιστές της χούντας στη μεταπολίτευση, προκηρύξεις, παράνομος Τύπος, ενθύμια και φωτογραφίες, κείμενα και δραστηριότητες του πολιτικού κόσμου και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στο να μείνει ζωντανή η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, για να γίνει κτήμα των νεότερων γενεών, ώστε να μην πέφτουν στην παγίδα των νοσταλγών της χούντας και του φασισμού.
*Ακριβές αντίγραφο από τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης της 9ης Ιουνίου 2013.
Για τον  «Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ                                                          ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ