23/8/13

Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 35.000 παιδιά

Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 35.000 παιδιά
Ως «λύση» στο εκρηκτικό πρόβλημα παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας την ένταξη στο πρόγραμμα άλλων 4.000 παιδιών
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εντείνεται η αγωνία για χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που έχουν καταθέσει αίτηση για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους στο πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς οι οριστικοί πίνακες των ωφελούμενων αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Κυριακή, ενώ σήμερα το μεσημέρι εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων. Ωστόσο, σημαντικό μέρος των αιτήσεων που κατατέθηκαν έχουν ήδη απορριφθεί, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τρίτη. Δίπλα στις οικογένειες που απορρίφθηκαν, υπάρχουν βέβαια πολύ περισσότερες που δεν κατέθεσαν καν αίτηση, αφού οι όροι που θέτει το πρόγραμμα συνεπάγονται το βέβαιο αποκλεισμό τους.
Φέτος, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 98.000 παρά το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις μεταβλήθηκαν σε σύγκριση με περασμένες χρονιές, με αποτέλεσμα να «κόβονται» από το πρόγραμμα περισσότερες οικογένειες. Οι αιτήσεις των γονιών περνούν μέσα από το κόσκινο του εισοδηματικού κριτηρίου: Ενώ μέχρι πέρσι το όριο βρισκόταν στα 40.000 ευρώ ετησίως για τις τετραμελείς οικογένειες, φέτος «χαμήλωσε» κατά 10.000, δηλαδή έφτασε τις 30.000. Με άλλα λόγια, γονείς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (σύμφωνα με το περσινό εκκαθαριστικό που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή το φετινό εισόδημα να είναι πολύ μικρότερο) δεν κατέθεσαν αιτήσεις στην πλειοψηφία τους. Από το σύνολο των αιτήσεων, μόνο οι 71.276 συμπεριλαμβάνονται στους «δυνητικά ωφελούμενους» ενώ άλλες 26.945 έχουν ήδη χαρακτηρισθεί απορριπτέες, λόγω ελλείψεων στο φάκελο των δικαιολογητικών. Ακόμα λιγότερες είναι οι θέσεις που προβλέπει το πρόγραμμα, που με βάση τον αρχικό του προϋπολογισμό περιορίζονται σε 60.000.
Ως «λύση» στο πρόβλημα προσπάθησε να παρουσιάσει ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, την ένταξη άλλων 4.000 παιδιών στο πρόγραμμα, απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η χρηματοδότηση του προγράμματος πρόκειται να ενισχυθεί με 10 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ετσι, ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 159 από 149 εκατομμύρια και ο αριθμός των παιδιών από 60 σε 64 χιλιάδες.
Ο Β. Κεγκέρογλου επικαλέστηκε τα στοιχεία των περασμένων ετών για να βεβαιώσει πως τα παιδιά που θα ενταχθούν φέτος θα είναι πολύ περισσότερα: Το 2013 θα γίνουν δεκτά 64.000 παιδιά, έναντι 57.500 που είχαν φιλοξενηθεί στους σταθμούς το 2012 παιδιά και 48.000 το 2011. Πίσω όμως από την αύξηση των παιδιών που καλύπτει το πρόγραμμα, πρέπει κανείς να δει τον πολλαπλασιασμό των αιτήσεων των γονιών που τα τελευταία χρόνια γίνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Κάτι που γίνεται επειδή για τους παιδικούς σταθμούς του ΕΣΠΑ οι γονείς δεν πληρώνουν τροφεία και άρα αυτό το πρόγραμμα είναι ο μοναδικός τρόπος για να στείλουν το παιδί τους στο σταθμό.
Οσον αφορά τα παιδιά που δε θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ο Β. Κεγκέρογλου ανέφερε «Δεν μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Απλώς οι δήμοι δεν έχουν την ανάλογη οικονομική ενίσχυση για τα παιδιά αυτά τα οποία θα πάρουν και τα εντάσσουν σε άλλη διαδικασία. Δεν μένουν στο σπίτι αυτά τα παιδιά». Στην πραγματικότητα πολλοί δήμοι δεν είναι καν σε θέση να βεβαιώσουν πόσους παιδικούς σταθμούς θα λειτουργήσουν και πόσα παιδιά θα φιλοξενήσουν σε αυτούς την προσεχή σχολική χρονιά. Η λειψή χρηματοδότηση, η αποψίλωση των σταθμών από το προσωπικό τους και η έλλειψη υποδομών συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό και είναι βέβαιο πως στις οικογένειες που θα μείνουν έξω από το πρόγραμμα θα προστεθούν ακόμα περισσότερες που θα αποκλειστούν από τους δήμους. Επιπλέον, οι δήμοι λειτουργούν παιδικούς σταθμούς με επιβολή τροφείων με εισοδηματικά κριτήρια και γι' αυτό υπάρχουν γονείς που δεν θα αντέχουν ούτε αυτό το βάρος.
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013