12/8/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκη: Στερούν το δικαίωμα στην υγεία από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Θεσσαλονίκη: Στερούν το δικαίωμα στην υγεία από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους 
 

«Η κυβέρνηση καταργεί εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια, καταργεί κλινικές, κλείνει νοσοκομεία (στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΝΑΓΙΑ, το ΛΟΙΜΩΔΩΝ, το ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ), "ακρωτηριάζει" το ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ. Στερεί το δικαίωμα στην υγεία από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.
Σημειώνοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι απαραίτητοι γιατί η υγεία είναι απαραίτητη για όλους, καλεί σε αγώνα για να μην υπάρξει καμία απόλυση - διαθεσιμότητα - κινητικότητα.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση καταργεί εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια, καταργεί κλινικές, κλείνει νοσοκομεία (στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΝΑΓΙΑ, το ΛΟΙΜΩΔΩΝ, το ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ), "ακρωτηριάζει" το ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ. Στερεί το δικαίωμα στην υγεία από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Για να συγκαλύψει τους στόχους του εγκλήματός της, μιλά για εξορθολογισμό και ρίχνει την ευθύνη στους "άχρηστους" εργαζόμενους των νοσοκομείων, θέτοντας σε "κινητικότητα" 1.618 από αυτούς (σε 1η φάση, καθώς προανήγγειλε και επόμενη μεγαλύτερη μέχρι το τέλος του χρόνου). Στρέφοντας τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, θέλει να πείσει για το "δίκιο" της τους χιλιάδες που θα χάσουν την πρόσβαση στην υγεία.
Κρύβει ότι ΚΑΙ η υγεία είναι θύμα της βαρβαρότητας κυβέρνησης – τρόικας – Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΛΛΑ και επιχειρηματικό φιλέτο – εμπόρευμα για τα ιδιωτικά μονοπώλια του κλάδου.
Το παζάρι για το δικαίωμα στην υγεία θα γίνει ακόμα πιο άθλιο για όλο και λιγότερους.
Η περίφημη "αξιολόγηση" δεν αφορά τις ικανότητες των εργαζόμενων, αλλά τις υπηρεσίες που πρέπει να παραδοθούν σε άθλιους εμπόρους υγείας.
Η "κινητικότητα" δεν είναι απλές μεταθέσεις, αλλά διαθεσιμότητες, που σε λίγους μήνες θα μετατραπούν σε μαζικές απολύσεις, όχι μόνο πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους ΑΛΛΑ στερώντας υπηρεσίες υγείας από χιλιάδες ανθρώπους.
Η έξοδος από την κρίση τους στην "ανάπτυξή" τους έχει μια απαραίτητη προϋπόθεση :
Να πατήσει πάνω στο πτώμα κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος.
ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν ξέρει ποιον αφορούν τα επόμενα -χωρίς τέλος- κύματα απολύσεων.
ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, όσες υποσχέσεις κι αν μοιράζουν τα "γραφεία εξυπηρετήσεων" που έχουν στήσει πολιτικοί και συνδικαλιστικοί μηχανισμοί:
ΕΙΤΕ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δήθεν για να "σώσουν" από τη λαίλαπα όσους σκύψουν κεφάλι.
ΕΙΤΕ του νέου ΠΑΣΟΚ (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) που πάει να νεκρώσει το κίνημα, εμποδίζοντας ουσιαστικές κινητοποιήσεις (όπως στο ΠΑΝΑΓΙΑ), και με κινητοποιήσεις – πυροτεχνήματα προσπαθεί να το κάνει παθητικό χειροκροτητή της "εν αναμονή κυβέρνησης" (που ήδη έχει ξεχάσει τη διεκδίκηση για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, όπως έδειξε και στην περίπτωση του Νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ, όπου οι βουλευτές του ζητάνε μεγαλύτερο νοίκι για την ιδιοκτήτρια του κτιρίου EUROMEDICA του εμπόρου όπλων Λιακουνάκου). Κοροϊδεύουν ότι μπορεί να συνυπάρξει ανέφελα δημόσια και ιδιωτική υγεία, αφού η δεύτερη μπορεί να επιβιώσει μόνο πάνω στην αποτυχία της πρώτης.
Ο σύλλογος εργαζόμενων του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ, με πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη 8 Αυγούστου, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Κάλεσε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να καλύψουν και να επεκτείνουν την κινητοποίηση σε όλα τα νοσοκομεία.
Η ΠΟΕΔΗΝ δεν βρέθηκε και η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο γνωστό ρόλο του βαστάζου των αντιπάλων των εργαζόμενων και του λαού. Αν δεν αλλάξουν, δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα οι εργαζόμενοι.
Συνάδελφοι,
Ο φόβος δεν ωφέλησε κανέναν. Το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι δεν τιμωρήθηκαν επειδή αντέδρασαν. Ήταν "βάρος" στην επιχείρηση "διάσωση του συστήματος των κερδών και της εκμετάλλευσης".
Η αναμονή νέων σωτήρων από τις εκλογές είναι ο προθάλαμος της νέας απογοήτευσης.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ.
ΤΩΡΑ να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων. Με μαζικές, ουσιαστικές, γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα πιέσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν με ανάλογες αποφάσεις.
Το ΠΑΜΕ προτείνει :
Πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων διαθεσιμότητας (23 Αυγούστου) από το υπουργείο Υγείας, κάτω από την πίεση των συνελεύσεων, να παρθούν αποφάσεις κινητοποιήσεων από ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, σε πανελλαδική κλίμακα.
Συνάδελφοι,
Ο αγώνας θα κριθεί από τη μαζική συμμετοχή ΟΛΩΝ σ’ αυτών. Κανείς δεν έχει εξασφαλίσει τη διάσωσή του. ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια και τα παιδιά μας.
Πάνω απ’ όλα, ο αγώνας θα κριθεί από το αν ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των νοσοκομείων και των εργαζόμενων σ’ αυτά και γίνει ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
Σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμμετάσχουν σωματεία εργαζόμενων, λαϊκοί φορείς, λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές.
Μεγάλη ευθύνη για την οργάνωση του αγώνα αυτού έχουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ.
ΟΧΙ ΚΑΠΕΛΩΜΕΝΟΙ "ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΙ" ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ, ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΣΩΤΗΡΩΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ.
Ο αγώνας θα κριθεί από το καθαρό, χωρίς υποχωρήσεις, πλαίσιο διεκδικήσεων.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ, που για δεκαετίες χρυσοπληρώνει ο λαός στους ιδιώτες ιδιοκτήτες που έχουν θησαυρίσει, να περάσει ΑΜΕΣΑ και χωρίς αποζημίωση στο Δημόσιο.
Κάθε άλλη πρόταση (συνδικαλιστών, δημάρχων, κομμάτων της δήθεν αντι-μνημονιακής αντιπολίτευσης), για παράταση της σύμβασης ενοικίασης από τη EUROMEDICA με οποιοδήποτε τίμημα, Ή παρατείνει την επιβάρυνση του λαού με τα κέρδη της επιχείρησης Ή (το πιθανότερο) οδηγεί στο κλείσιμο του νοσοκομείου, καθώς ο επιχειρηματίας θέλει το κτίριο στη διάθεσή του για δική του αξιοποίηση.
ΔΕΝ είναι μια λύση για το απώτερο μέλλον ή το σοσιαλισμό. Είναι η μοναδική λύση που μπορεί να κρατήσει σήμερα ανοικτό το νοσοκομείο.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ,
ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ».