23/8/13

Απαίτησαν δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και πιο φτηνό εισιτήριο

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΜΕ
Απαίτησαν δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και πιο φτηνό εισιτήριο
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΑ, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι
Από την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα
Τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απαίτησαν η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Αστικές Συγκοινωνίες, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα γραφεία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα, με αφορμή τον άδικο χαμό 19χρονου κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων σε γραμμή τρόλεϊ στο Περιστέρι. «Το κράτος δίνει δισ. στα αφεντικά και εμείς για εισιτήριο δεν έχουμε λεφτά», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, ανάμεσα σε άλλα συνθήματα, υπογραμμίζοντας πως με αφορμή το τραγικό περιστατικό έρχεται στο προσκήνιο η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Αλέξανδρο Δελούκα, στο οποίο έθεσαν το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα, απαίτησαν να καταργηθεί ο «θεσμός» των εθελοντών ελεγκτών, με τον οποίο επιχειρούν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «κυνηγούς κεφαλών», και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές αστικές συγκοινωνίες. Παρά την καταρχήν θετική απάντηση του Α. Δελούκα για την κατάργηση των εθελοντών ελεγκτών και το ενδεχόμενο της δωρεάν μετακίνησης ενός μέρους τουλάχιστον των ανέργων, η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής τόνισε πως οι θετικές δηλώσεις και οι διαβεβαιώσεις δεν αρκούν, πως έχουν προηγηθεί πολλές τέτοιες στο παρελθόν και μάλιστα συχνά έχουν συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα. Γι' αυτό κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσουν στις νέες αυξήσεις και επαγρύπνηση, για να διασφαλίσει με τον αγώνα του ότι αυτά τα αιτήματα θα γίνουν πράξη.
«Χρειάζεται αγώνας», τόνισε ο Δημήτρης Αδαμόπουλος από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους πως θα υπάρξουν νέες σχετικές πρωτοβουλίες. Το μήνυμα πως εργαζόμενοι και επιβάτες έχουν κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική, έστειλε ο Γιάννης Κιούσης, μέλος της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.
Νωρίτερα, άνεργοι, εργαζόμενοι και νεολαία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής. Ο Τάσος Τεμπονέρας από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:
«Η οργή που προκλήθηκε από το θάνατο του 19χρονου άνεργου νέου πρέπει να γίνει συνειδητή οργανωμένη πάλη, μέσα από τους φορείς του μαζικού κινήματος, με σχέδιο, προοπτική και ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό». Υπενθύμισε ακόμα ότι η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, η Επιτροπή Ανέργων και οι ταξικές δυνάμεις στις συγκοινωνίες, έγκαιρα διεκδικήσαν μέτρα ελάφρυνσης για τους άνεργους, όπως δωρεάν εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Σε μια εποχή που η ανεργία στους νέους έχει φτάσει στο 60%, ενώ στη δυτική Αθήνα και ειδικότερα στο Περιστέρι είναι αρκετά μεγαλύτερη, απαιτήσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων. Η μετακίνηση και για την πιο απλή ανάγκη έχει γίνει καθημερινός βραχνάς. Οι χιλιάδες άνεργοι αδυνατούν να μετακινηθούν για να ζητήσουν δουλειά ή να μεταβούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ για μια απλή διεκπεραίωση». Πρόσθεσε, τέλος, πως η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέες αυξήσεις στα εισιτήρια, ενώ ετοιμάζει σαφάρι ελέγχων απέναντι στα λαϊκά στρώματα, και υπογράμμισε πως επιβάτες και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά.