28/8/13

ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ «ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ»

ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ «ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν απαντά επαρκώς γιατί δεν αποζημιώθηκαν οι πληγέντες
Αμεση αποδέσμευση των πόρων για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων ζητά το ΚΚΕ
Μεγάλο μέρος των πυροπλήκτων δεν αποζημιώθηκε από το «Ταμείο Μολυβιάτη»
Associated Press
Το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος για το «Ταμείο Μολυβιάτη» (δημιουργήθηκε μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 από προσφορές πολιτών) παραδόθηκε χτες στα χέρια του προέδρου της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την Ολομέλεια.
Στο πόρισμα αναφέρεται πως «έξι χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2007, η ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το ελληνικό κράτος ενώπιον των ευθυνών του, καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να διαθέσει τους εναπομείναντες πόρους με αναλογικότητα και αποτελεσματικότητα». Η εικόνα που αποτυπώνεται στο πόρισμα δείχνει πρωτοφανή μείωση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές, καθώς «η ανασυγκρότηση προχωρά αργά και ο πληθυσμός υποχωρεί, τόσο λόγω της οικολογικής, όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνει τους όρους διαβίωσης των πληγέντων».Με βεβαίωση οφειλής η υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία - Φωτογραφία 1
Αναφέρεται μάλιστα ενδεικτικά ότι, με βάση την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Ηλείας μειώθηκε κατά 17%. Στον πυρόπληκτο δήμο Ζαχάρως - Φιγαλείας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 41,9%. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πληθυσμού της Μακίστου, που μειώθηκε κατά 70%. Στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, μετά τις πυρκαγιές, οι κάτοικοι μειώθηκαν κατά 35,2% και στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κατά 32,5%.
Η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, ψήφισε λευκό, (τα υπόλοιπα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ το ενέκριναν), καθώς όχι μόνο δεν αναφέρονται στο πόρισμα οι υπαίτιοι για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αλλά και αποκρύπτεται πως μετά τις πυρκαγιές ουσιαστικά γίνεται ανασχεδιασμός στην περιοχή, ώστε να ικανοποιηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή η Δ. Μανωλάκου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Μεγάλο μέρος των πυροπλήκτων δεν αποζημιώθηκε λόγω ορισμένων κανονισμών της ΕΕ καθώς και της κυβέρνησης που περιόριζαν δραστικά το εύρος των δικαιούχων. Π.χ. μια σειρά περιουσιακών στοιχείων των πληγέντων δεν είχαν τα σχετικά παραστατικά και δεν αποζημιώθηκαν. Είναι γνωστό πως το 80% των κτηνοτροφικών μονάδων στην Ελλάδα δεν έχουν άδειες. Επίσης, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει σε περίπτωση που καεί λιγότερο από το 30% της έκτασης.
Τα χρήματα που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο "ταμείο Μολυβιάτη" επί της ουσίας, δε διατέθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων, αλλά τα χρησιμοποιούν για το ιδιωτικό κεφάλαιο στην κατεύθυνση των αναπλάσεων και της αλλαγής χρήσης της γης. Μάλιστα, η διοχέτευση των πόρων του ταμείου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενισχύει την άποψή μας αυτή, πως τα χρήματα δηλαδή θα δοθούν για να ικανοποιήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Εμείς προτείνουμε την άμεση αποδέσμευση των πόρων για να αποζημιωθούν οι πληγέντες χωρίς εξαιρέσεις καθώς και στην κατεύθυνση της δημιουργίας των σχετικών υποδομών».