14/8/13

Θεσσαλονίκη: Να μη μπει λουκέτο στο «Παναγία» ζητούν δήμαρχοι και φορείς

Θεσσαλονίκη: Να μη μπει λουκέτο στο «Παναγία» ζητούν δήμαρχοι και φορείς 

 

Τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου «Παναγία» με ενίσχυση του προσωπικού του ζητούν οι δήμαρχοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα και φορείς της πόλης. Αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα και οι προτάσεις τους στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Αυγούστου, προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις, σε συνέντευξη που έδωσαν σήμερα στο δημαρχείο Καλαμαριάς.
Ενδεχόμενη διάλυση του «Παναγία» θα σημάνει ότι θα χαθούν 220 κλίνες, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων η αποδυνάμωση του νοσοκομείου λειτουργεί προς όφελος «ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας» που λειτουργούν στην περιοχή. «Δεν είναι τυχαίο ότι διεκόπη από τον Μάρτιο η λειτουργία του μοναδικού λιθοτρίπτη που λειτουργούσε σε δημόσιο νοσοκομείο, γεγονός που έχει συνέπεια οι ασθενείς να στέλνονται μαζικά πλέον στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Τη Δευτέρα, στη γενική μας συνέλευση, θα συζητήσουμε ακόμη και την πρόταση «δήμευσης» του κτιρίου και θα καταλήξουμε στις προτάσεις μας προς τον υπουργό. Θέλουμε να λυθεί το ιδιοκτησιακό, καθώς δεν διαφαίνεται λύση με τη σύμβαση μίσθωσης», είπε στο «www.agelioforos.gr» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παναγία» Ελένη Μπακιρλή.

Τι ζητούν οι φορείς
Την αντίθεσή του στην εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας, μετακινήσεων προσωπικού και κλινικών εξέφρασε και στη συνέντευξη Τύπου και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Εκπροσωπώντας και τους δημάρχους Θέρμης, Πυλαίας- Πανοράματος και Θερμαϊκού, ο κ. Μπακογλίδης τόνισε ότι ο νέος σχεδιασμός αντιστρατεύεται τη δεδηλωμένη, από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προοπτική δημιουργίας δημόσιου νοσοκομείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ως βασικού πυλώνα υγείας στην περιοχή. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και εξασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας του «Παναγία» ως το 2014.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και συνυπογράφουν οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, των εργαζομένων του νοσοκομείου και κομμάτων, ζητείται από τον υπουργό Υγείας να βοηθήσει στη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με νομοθετική ρύθμιση. Ακόμη, αίτημά τους είναι να επικαιροποιηθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη για την ανέγερση της νέας πτέρυγας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, να ενισχυθεί το «Παναγία» με επιστημονικό δυναμικό και ας δώσει εντολή για επισκευή μηχανημάτων -όπως ο λιθοτρίπτης- για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τον περιορισμό των απωλειών σημαντικών εσόδων από το δημόσιο. Όπως τονίζουν, η ομαλή λειτουργία του παραρτήματος μπορεί να αποσβέσει το ενοίκιο του οικήματος που φιλοξενείται.
Τέλος, καλούν τον κ. Γεωργιάδη να επισκεφθεί το νοσοκομείο άμεσα για να ενημερωθεί προσωπικά για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του «Παναγία».   ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ