20/8/13

Ανακοίνωση ΤΕ KKE Θάσου για πυρκαγιές.

Ανακοίνωση ΤΕ KKE Θάσου για πυρκαγιές.

 

Η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό της Θάσου την εγκληματική και δασοκτόνα πολιτική τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων που όπλισε το χέρι των εμπρηστών και κατέστρεψε πάνω από 7000 στρέμματα στην περιοχή Καλλιράχης – Μαριών του νησιού μας.
Γνώριζαν πολύ καλά οι κυβερνώντες όταν πετσόκοβαν τα κονδύλια δασοπροστασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία τριετία, ότι αφήνουν έκθετες τις δασικές μας εκτάσεις στον κίνδυνο της πυρκαγιάς.  Αυτές οι αποφάσεις ήταν νύχι κρέας με τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων τη νόμιμη και παράνομη καταπάτηση τους, το άνοιγμα ορέξεων για επιχειρηματικά σχέδια σε δάση και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Είναι νύχι κρέας με το ξεπούλημα των «φιλέτων» του νησιού μέσω ΤΑΙΠΕΔ, την εμπορευματοποίηση κάθε τμήματος γης ακόμη και αέρα. Η πολιτική που σκοτώνει τα δάση είναι αυτή που πίνει νερό στο κέρδος των καπιταλιστών.
 Η περιοδεία μεγαλοστελεχών της κυβέρνησης και  της περιφέρειας στο νησί μας, είναι στάχτη στα μάτια των νησιωτών για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες τους στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής . Αυτοί που ψήφισαν το πετσόκομμα των κονδυλίων για δασοπροστασία, που χειροκροτούν την αντιλαϊκή πολιτική, που στη Βουλή σιώπησαν τον Ιούνη όταν το ΚΚΕ κατάθεσε ερώτηση για τα προβλήματα δασοπροστασίας στη Θάσο, σήμερα προσπαθούν να βρουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να φανούν πως νοιάζονται για το νησί.
Καμία επανάπαυση, στην πλάτη μας  γνωρίσαμε μεγάλες καταστροφές, λόγια και υποσχέσεις, μετρήσαμε ακόμη και νεκρούς. Ήμασταν πολύ τυχεροί που ο άνεμος δεν είχε άλλη φορά την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς στην Καλλιράχη, κάθε ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και των εκατοντάδων εθελοντών θα είχε πενιχρά αποτελέσματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  Όσοι ζήσαμε την πυρκαγιά όσοι ήμασταν στην προσπάθεια κατάσβεσης βλέπαμε πεντακάθαρα την έλλειψή κρουνών, αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, με λίγα λόγια τα αποτελέσματα της κυβερνητική πολιτικής.
Η προστασία του δασικού μας πλούτου, της φύσης μας, του νησιού μας, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών. Να γίνει υπόθεση πάλης κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, αγρότη, άνεργου μαθητή και φοιτητή.
Μόνο όταν τα δάση, το νερό, η γη γίνουν λαϊκή περιουσία, μόνο όταν ο λαός έχει αυτός στα χέρια του τον πλούτο, τις μεγάλες επιχειρήσεις τις υποδομές. Μόνο τότε η προστασία της φύσης, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, θα γίνει νόμος καταργώντας τον καταστροφικό νόμο του κέρδους.
 Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες της Θάσου καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, την νεολαία, τους συνταξιούχους, να παλέψουμε εδώ και τώρα:
  1. 1.    Για να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους,  ούτε εκατοστό του να μην αποχαρακτηριστεί-χρησιμοποιηθεί αλλιώς.
  2. 2.  Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και για την προστασία των χωριών αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δασικού υλικού.
  3. 3.  Εδώ και τώρα όποια ζημιά υπάρχει σε αγροτική και οικονομική δραστηριότητα να αποζημιωθεί 100%.
  4. 4.  Να πραγματοποιηθούν φέτος, να ξεκινήσουν άμεσα τα μέτρα που αφορούν τη δασοπροστασία του νησιού, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό , να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές.
  5. 5.  Να δημιουργηθεί πυροσβεστικό κλιμάκιο στο νότιο τμήμα του νησιού.
  6. 6.  Άμεση δημιουργία ενιαίου  φορέα προστασίας για τα δάση με την κάλυψη όλων των αναγκών του σε στελέχωση προσωπικού και υποδομών.