6/9/13

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για την κυριακάτικη αργία

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για την κυριακάτικη αργία
Ανακοίνωση, με θέμα τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, εξέδωσε η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να αντισταθούν μαζί με τους εργαζόμενους, στην εφαρμογή του μέτρου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα ότι: «Η εφαρμογή της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας, θα οδηγήσει:
Στην παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στο εμπόριο. Στο ταχύτερο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών μαγαζιών, που δεν πρόκειται να αντέξουν τον άνισο ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του εμπορίου. Στην αύξηση των κερδών και την πλήρη κυριαρχία στην αγορά για μερικές δεκάδες μεγάλες, μονοπωλιακές επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο εμπόριο, πολύ σύντομα θα συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους κλάδους που συνδέονται με την εμπορική δραστηριότητα.
Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα από το γεγονός ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος μικρός έμπορος, ιδιαίτερα οι γυναίκες, δεν αντέχει να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι όποιοι περιορισμοί τέθηκαν είναι για τα μάτια του κόσμου και για να λιγοστέψουν οι αντιδράσεις εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Από την πρώτη μέρα άρχισαν να ξηλώνονται όπως έγινε με τα καταστήματα franchise. Ηδη υπάρχουν στο συρτάρι οι προσφυγές των ενώσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών για "άνιση μεταχείριση" και νόθευση του "ελεύθερου ανταγωνισμού".»
(...) «Οι εκπρόσωποι των χιλιάδων μικρών εμπόρων πρέπει να απορρίψουν το εκβιαστικό δίλημμα ότι ο νόμος προβλέπει 7 Κυριακές το λιγότερο. Υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, καταδικάζοντας και απορρίπτοντας συνολικά τις ρυθμίσεις και τα μέτρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε σε συζήτηση προτάσεων που αφορούν το ρυθμό εξόντωσής μας. Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να παραμένει σταθερή. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας».
Αναφορικά με τη στάση της ΕΣΕΕ υπογραμμίζεται ότι «η θέση της για τις 7 Κυριακές έδωσε το άλλοθι στην κυβέρνηση ότι δήθεν το μέτρο είναι αποδεκτό από τους εμπόρους. Συνεχίζει την επιζήμια τακτική της, σπέρνοντας αυταπάτες ότι μπορεί να βγει θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις με δημάρχους και περιφερειάρχες. Πρέπει να απορριφτεί και να καταδικαστεί ο εκβιασμός, ότι αν δεν αποφασίσει ο Δήμος ή η περιφέρεια για τον αριθμό των Κυριακών που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τότε θα πάμε αυτόματα στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Η κυβέρνηση έδωσε αυτήν την αρμοδιότητα στους δήμους και τις περιφέρειες ακριβώς γιατί είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και όπως έχει αποδειχτεί ότι εφαρμόζουν με συνέπεια σε όλους τους τομείς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το ίδιο θα κάνουν και στο θέμα της Κυριακής».