23/10/13

Επικίνδυνη και κατάπτυστη τροπολογία για φυλάκιση όσων αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

Επικίνδυνη και κατάπτυστη τροπολογία για φυλάκιση όσων αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα
Η απειθαρχία και η ανυπακοή στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα είναι καθήκον κάθε ανθρώπου που θέλει την πρόοδο της κοινωνίας
Σάλο έχει προκαλέσει απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, καταδίκων και κρατούμενων σε άδεια» και με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση και τη φυλάκιση όσων αρνούνται να υποταχθούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ζήτησαν την απόσυρση της επικίνδυνης τροπολογίας που προβλέπει ότι:
«Όποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών εκτός αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν».
Κατηγορηματική απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που τόνισε χαρακτηριστικά πως «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω, η απειθαρχία και η ανυπακοή είναι καθήκον κάθε ανθρώπου που θέλει την πρόοδο της κοινωνίας».
Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της, όσοι διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία «θα έπρεπε να φυλακιστούν, όσοι επίσης διαφωνήσουν αύριο με επέμβαση στη Συρία -την οποία μπορεί να την νομιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας- μπορεί και αυτοί να τιμωρηθούν, το θεωρούμε απαράδεκτο, ποινικοποιείται η πολιτική δράση για όποιον διαφωνεί με αποφάσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η κυβέρνηση επιμένει στην τροπολογία, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν αφορά «παραβίαση μιας οδηγίας ή ενός κανονισμού της ΕΕ, αλλά μόνο όταν έχουν επιβληθεί κυρώσεις».
Δεν είναι ούτε αθώα ούτε διαδικαστική η τροπολογία, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Γιάννης Γκιόκας, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση λέει ότι αφορά κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα. Τι κυρώσεις δηλαδή επιβάλει και αποφασίζει το ΣΑ του ΟΗΕ και η ΕΕ; Επιβάλει κυρώσεις σε βάρος κρατών όπως η Συρία και αλλού, σε βάρος οργανώσεων όπως στις παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς και σε βάρος φυσικών προσώπων. Τέτοιες κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα επιβάλλει, επικαλούμενη και τα ζητήματα της τρομοκρατίας, όπου βέβαια η τρομοκρατία έχει γίνει "λάστιχο" και περιλαμβάνονται οι πάντες».
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, λέγοντας ότι «γεννά σοβαρά ζητήματα». Από το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ. Τριαντάφυλλος υπερασπίστηκε την τροπολογία.
Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.