10/10/13

«…γροθιά μου είναι η γροθιά σου. Η πείνα είναι ντροπή!»


«…γροθιά μου είναι η γροθιά σου.  Η πείνα είναι ντροπή!»

 Η ανεργία στη χώρα μας εξακολουθεί να καλπάζει: στο 27,2% βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2013, ενώ για τους νέους μέχρι 24 ετών άγγιξε το 64,2%. Υψηλά ποσοστά παρουσιάζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης (σε αντίθεση με όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν μεταναστεύσουμε μας περιμένει η σωτηρία). Η κατάσταση προβλέπεται ακόμη χειρότερη με το ποσοστό της ανεργίας να προσεγγίζει μέσα στο 2014 το 34%.
Η ανεργία δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο. Έχει αιτία: είναι αποτέλεσμα του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος, του σημερινού συστήματος παραγωγής: του καπιταλισμού.
Ας κάνουμε στην άκρη όσους προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά αίτια της ανεργίας, όπως τους ναζί της Χρυσής Αυγής που διαδίδουν ότι για την ανεργία φταίνε τάχα οι μετανάστες.
Σκέψου:
Αν δεν υπήρχαν μετανάστες στη χώρα μας μήπως θα σταματούσαν να κλείνουν οι επιχειρήσεις;
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν είναι αυτό που οδηγεί τον εργαζόμενο στην ανεργία;
Οι περικοπές των επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους δεν οδηγούν σε απολύσεις και άρα στην ανεργία;
Τα παραπάνω δεν συμβαίνουν στα πλαίσια του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων για κερδοφορία; Δεν οξύνονται τώρα με την κρίση;
Άρα η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την εναντίωση στην αιτία που την προκαλεί:  το καπιταλιστικό σύστημα.
Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει φως στο τούνελ, την ίδια στιγμή που ψηφίζουν ακατάπαυστα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Μειώσεις μισθών, περικοπές συντάξεων, βάναυση φοροληστεία…. Από την άλλη φωνές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μόνο που κούρεμα σημαίνει νέα μέτρα ή με άλλα λόγια και σε αυτήν την περίπτωση το μαλλί πάει πολύ ακριβά.
Μας κοροϊδεύουν στεγνά… Πώς θα μπορούσαν να απορροφηθούν 1.500.000 άνεργοι;
Η κυβέρνηση και η Ε.Ε. προσπαθούν να μπαλώσουν την κατάσταση με τα λεγόμενα 5μηνα προγράμματα: επιδοτούν τις επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ (στην ουσία εξασφαλίζουν τα κέρδη τους), για να προσλάβουν για 5 μήνες κάποιους ανέργους τους οποίους θα πληρώσουν με τις επιδοτήσεις που θα λάβουν, χωρίς να βάλουν ευρώ από την τσέπη τους!
Αυτό θα είναι όμως το μέλλον μας; 5 μήνες δουλειάς με 500 ευρώ το μήνα και μετά αναμονή χρόνων για το επόμενο 5μηνο πρόγραμμα; Θα δεχτούμε την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, και το φόβο;
Οι Επιτροπές Ανέργων Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης σου λένε:
Φίλε άνεργε, έλα μαζί μας! Η ηττοπάθεια και η μιζέρια δεν μας ταιριάζουν! Υπάρχει διέξοδος! Βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης μας ενάντια σε όσους καταστρέφουν τις ζωές και τις οικογένειές μας. Έχουμε τη δύναμη γιατί είμαστε η πλειοψηφία.
Η Απεργία που καλούν δεκάδες σωματεία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη να γίνει εφαλτήριο της οργάνωσης της δράσης μας, της ανάπτυξης νέων μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Ή αγώνας και επιβίωση ή εξαθλίωση και υποταγή!
Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους:
Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ για ΟΛΟΥΣ τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση όλων των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. 
Μείωση 30% στα τιμολόγια ΔΕΚΟ και απαγόρευση διακοπής νερού, ρεύματος, τηλεφώνου.
Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τις αστικές συγκοινωνίες για κάθε άνεργο.
Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος.
Επιδότηση ενοικίου σε κάθε άνεργο από το κράτος.
Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για βασικές ανάγκες των ανέργων (ένδυση, υπόδηση, ατομική υγιεινή) σε τιμές κόστους.
Δωρεάν παροχή πακέτου σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
Πλήρη κάλυψη του κόστους σπουδών για φοιτητές με άνεργους γονείς.
Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δεν γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς.
Να χορηγηθεί 1000 ευρώ εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί ανέργων και εργαζόμενων από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Όσα χρήματα εισρέουν στον ΟΑΕΔ να χορηγούνται στους άνεργους και όχι στην επιχορήγηση επιχειρήσεων.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου: 7ωρο, 5ήμερο και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2112/1920 και κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Καμιά απόλυση συμβασιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Όλοι στην συνέλευση της Επιτροπής Ανέργων Καλαμαριάς την Παρασκευή, 18/10 στις 7:00 το απόγευμα, στα γραφεία της: Κίου 25.

Επιτροπή Ανέργων Ε’ Διαμερίσματος:  6908614936,  Μυκηνών 17 (Μπότσαρη με Δελφών).
Επιτροπή Ανέργων Τούμπας:                 6974534219,  Τυρολόης με Αγίου Φίλωνος.
Επιτροπή Ανέργων Κέντρου:                  6978041819,  Σουρή 2
Επιτροπή Ανέργων Καλαμαρίας:           6946094951 , Κίου 25,  2310 442388

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Κ/Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ