22/10/13

Στήνουν φοροθηλιές για το λαϊκό εισόδημα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Στήνουν φοροθηλιές για το λαϊκό εισόδημα
Τις νέες φοροθηλιές για τα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα σχεδιάζει η συγκυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή νέου τύπου λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης. Πρόκειται για την καθιέρωση του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου,όπου θα καταγράφονται δαπάνες των νοικοκυριών που αφορούν τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιηθούν για την τεχνική διόγκωση του εισοδήματος με βάση το οποίο προσδιορίζονται οι φόροι και τα άλλα χαράτσια. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα «κίνητρα» που σχεδιάζονται από 2014 για τις αποδείξεις λιανικής, ειδικότερα για κατηγορίες συναλλαγών που διεκπεραιώνονται μέσω «ηλεκτρονικού χρήματος» (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, κάρτες συλλογής αποδείξεων).
Το «2014 σχεδιάζουμε να καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εφόσον βεβαίως είμαστε έτοιμοι από πλευράς ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για την αντικατάσταση των σημερινών «αντικειμενικών κριτηρίων» με άλλα, που ενδέχεται να αποδειχτούν περισσότερο επώδυνα για το λαό. «Αλλαγές» σχεδιάζονται και στο ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων. Κεντρική επιδίωξη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να δοθούν «κίνητρα που να ενισχύουν το ηλεκτρονικό χρήμα» με τη προϋπόθεση ότι δε θα δημιουργήσουν «περαιτέρω δημοσιονομικό κενό». Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η παροχή έκπτωσης φόρου της τάξης του 30%-40% για το ύψος των δαπανών που διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και που ταυτόχρονα αφορούν σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους «εντοπίζεται φοροδιαφυγή». Με τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν και ισχύουν σήμερα καταργήθηκε ολοσχερώς κάθε φοροελάφρυνση στις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που αποδεικνύονται μέσω αποδείξεων λιανικής. Επιπλέον, καθιερώθηκε η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων στο 25% του ετήσιου εισοδήματος (του μεγαλύτερου που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό). Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 10%, στο ποσό που υπολείπεται.
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από πρώην ΔΕΚΟ (εταιρείες ύδρευσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ) να διαβιβάζουν το ύψος της κατανάλωσης και της δαπάνης για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, μαζί με το ΑΦΜ του πελάτη τους. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαβιβάζουν το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές εισφορές σε αυτά (είτε μέσω εργοδοσίας είτε άμεσα από τους ασφαλισμένους) καθώς και για τις προαιρετικές εισφορές. Οι τράπεζες καλούνται να διαβιβάσουν τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.