24/10/13

Αναντικατάστατος ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης του ΚΚΕ

ΣΑΜΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ
Αναντικατάστατος ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης του ΚΚΕ απέναντι στο βομβαρδισμό της αστικής προπαγάνδας

Με πολλά παραδείγματα από την καθημερινή επικαιρότητα, τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία προβάλλει και σχολιάζει τα γεγονότα ο «Ριζοσπάστης», ο Θανάσης Λεκάτης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη 23 Οκτώβρη η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ με θέμα, «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ. Ο επαναστατικός Τύπος στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού, πηγή ενημέρωσης, μόρφωσης και οργάνωσης», ανέδειξε την ανάγκη αγοράς και μελέτης της εφημερίδας του ΚΚΕ και τη σημασία της ενημέρωσης μέσα από τις σελίδες του.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη ξεχωριστή σημασία που έχει το καθένα από τα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΕ («Ριζοσπάστης», ΚΟΜΕΠ, portal 902.gr) και της ΚΝΕ («Οδηγητής») καθώς και η μελέτη του Μαρξιστικού βιβλίου.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο «Ριζοσπάστη», ο Θ. Λεκάτης τόνισε ότι δεν είναι μια ακόμη εφημερίδα που συμπληρώνει τη δήθεν πλουραλιστική ενημέρωση που παρέχεται από τις αστικές εφημερίδες. Είναι η φωνή των συμφερόντων της εργατικής τάξης απέναντι στο μέτωπο εκατοντάδων μέσων ενημέρωσης που αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα. Είναι η συνείδηση που προσπαθεί -μέσα σε αντίξοες συνθήκες- να δείξει το δρόμο της απελευθέρωσης των εργαζομένων, το δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με την λαϊκή συμμαχία για τη δική τους εξουσία. Είναι η φωνή του Κόμματος της εργατικής τάξης, είναι το ίδιο το ΚΚΕ με το σύνολο της πολιτικής του πρότασης, εκλαϊκευμένη σε καθημερινή βάση στο έδαφος της τρέχουσας επικαιρότητας.
Δεν είναι δυνατόν  -υπογράμμισε- ο καθένας από εμάς (μέλος ή φίλος του ΚΚΕ) να είναι αποτελεσματικός και πειστικός στους συναδέλφους του, στους γείτονές του, σ’ αυτούς που συναναστρέφεται και οι οποίοι δέχονται καθημερινά τον «βομβαρδισμό» του αστικού Τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού, χωρίς να διαβάζει «Ριζοσπάστη».
Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ ο Κώστας Τζίχας ο οποίος κάλεσε τους παρεβρισκόμενους να προσπαθήσουν να φανταστούν το τοπίο της ενημέρωσης χωρίς το «Ριζοσπάστη», το 902.gr, τη ΚΟΜΕΠ, τον «Οδηγητή».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σημαντικό ιστορικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο (DVD) προϊόν συλλογικής δουλειάς μελών και φίλων του Κόμματος στη Σάμο. Το DVD αναφέρεται επιγραμματικά στην ιστορία του «Ριζοσπάστη», ειδικότερα στις ανταποκρίσεις του από τη Σάμο και την Ικαρία την περίοδο του μεσοπολέμου (1925 - 1936), περιέχει επίσης μια σύντομη αναφορά στον τοπικό επαναστατικό Τύπο την περίοδο της φασιστικής κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού και κλείνει τονίζοντας την αναγκαιότητα της μελέτης και διάδοσης του «Ριζοσπάστη» στις μέρες μας. Την οπτική προβολή με χρονολογική σειρά των σελίδων της εφημερίδας με τα γεγονότα, συνοδεύει σύντομο και περιεκτικό κείμενο με τη μορφή σχολιασμού - αφήγησης που κάνει την παρακολούθηση ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Είναι πραγματικά ένα ντοκουμέντο της τοπικής ιστορίας του εργατικού και επαναστατικού κινήματος στη Σάμο και την Ικαρία. Το DVD έχει αναπαραχθεί σε αντίτυπα και διατίθεται ήδη από τις Κομματικές οργανώσεις στη Σάμο.
1 / 1