26/11/13

"Έλληνες μολύνονται με Aids για να πάρουν το επίδομα"

"Έλληνες μολύνονται με Aids για να πάρουν το επίδομα"

ΑΘΗΝΑ 26/11/2013

Σοκ προκαλεί έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων μολύνονται εκούσιαμε Aids προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα που δίνεται από το κράτος. 

Καταγγέλλει πως το σύστημα Υγείας καταρρέει, τη στιγμή που οι ανάγκες των ανθρώπων εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, η έκθεση «Review of social determinants and the health divide in the WHO European Region» που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις παροχές υγείας στην Ευρώπη, αποκαλύπτει πως οι μισοί από τους νέους φορείς HIV στη χώρα μας έχουν αυτομολυνθεί.

Το άρθρο αναφέρει πως ο αριθμός τωναυτοκτονιών έχει εκτοξευτεί κατά 17% από την αρχή της κρίσης ως το τέλος του 2009, ενώ στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2011 δείχνει πως έχουν αυξηθεί κατά 40%. 

Ωστόσο, η πρόσβαση σε παροχές υγείας έχει συρρικνωθεί, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν «κουρευτεί».

«Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν προειδοποίηση για άλλες χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας, όπως ηΙσπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία» λέει η έκθεση.

Και προσθέτει ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις και να συνδυαστούν τα προγράμματα προσαρμογής, χωρίς να περικόπτονται οι απαραίτητες επενδύσεις στην υγεία».

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera υπογραμμίζει πως παρά τις περικοπές, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βυθίζεται στηνύφεση και η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 27%. 

Και προσθέτει:

Η πορνεία είναι σε έξαρση, πιθανώς λόγω των μεγαλύτερων οικονομικών δυσχερειών. 

Η πρόσβαση στην Υγεία έχει περιοριστεί, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν περικοπεί κατά περίπου 40% και εκτιμάται ότι θα χάσουν τη θέση τους 26.000 εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, μεταξύ τους 9.100 γιατροί.

Οι δολοφονίες και οι κλοπές έχουν επίσης διπλασιαστεί. 

Οι μολύνσεις με AIDS και η χρήση ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με περίπου τις μισές από αυτές τις μολύνσεις να είναι εκούσιες, προκειμένου να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως και να ενταχθούν ταχύτερα στα προγράμματα απεξάρτησης με υποκατάστατα.