19/11/13

Μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες για την «τόνωση της κτηματαγοράς»

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και ακινήτων σε λίγα χέρια
Μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες για την «τόνωση της κτηματαγοράς»
Την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού και συσκότισης της αντιλαϊκής ουσίας του «ενιαίου φόρου ακινήτων» -ή όπως αλλιώς βαφτίσουν τελικά το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία- συνεχίζει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σε αυτό το πλαίσιο εξακολουθεί να προβάλλει τους σαθρούς ισχυρισμούς περί... «ελαφρύνσεων» για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε σχέση με το χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ. Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική: τα λαϊκά στρώματα που είχαν ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι και το έτος 2010 δεν πλήρωναν κανένα τέτοιο χαράτσι.
Με το νέο χαράτσι που φέρνει η κυβέρνηση, από το 2014 το δήθεν «έκτακτο τέλος» που επιβλήθηκε το 2011 στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής», θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα θα επεκταθεί και σε μικρές ιδιοκτησίες (αγροτεμάχια, εδαφικές εκτάσεις, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.ά.) που μέχρι και για φέτος (2013) δεν προβλεπόταν το συγκεκριμένο χαράτσι.
Το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τη σύγκριση με το τάχα «έκτακτο» χαράτσι, ισχυρίζεται ότι τα «συνολικά φορολογικά βάρη στην περιουσία δεν αλλάζουν σε σχέση με φέτος», αλλά «αναδιανέμονται» από αυτούς που έχουν περιουσία κυρίως σε κτίσματα (διαμερίσματα κλπ. σε πόλεις και περιφέρεια) σε εκείνους που έχουν μεγάλη περιουσία κυρίως σε αστικά οικόπεδα, καθώς και σε εκείνους που έχουν αγροτεμάχια. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του υπουργείου Οικονομικών το 45% έχουν μόνο κτίσματα και θα «πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το 2013», ενώ «χονδρικά το 75%-80% θα πληρώσουν λιγότερα». Σύμφωνα με την ίδια ταξινόμηση μόλις το 5% (280.000 φορολογούμενοι) έχουν συνολική περιουσία άνω από 300.000 ευρώ, οι οποίοι θα πληρώσουν και το συμπληρωματικό φόρο (που αντιστοιχεί στο σημερινό ΦΑΠ). Να σημειωθεί βέβαια ότι το 5% αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε εταιρείες, τράπεζες, «επενδυτικά» χαρτοφυλάκια και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, για τους οποίους ήδη προβλέπεται συμβολικός φόρος και εξαιρέσεις.
Μείωση φόρου μεταβίβασης προς όφελος των «αρπακτικών» που καραδοκούν
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών δίνει συνέχεια στην πρόκληση τονίζοντας ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος, η τόνωση της κτηματαγοράς και των μεταβιβάσεων, η διευκόλυνση της συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
Η διαδικασία συγκέντρωσης επιταχύνεται συνολικά από την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια που δυσκολεύουν τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της, καθώς και από την προωθούμενη έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, γεγονός που θα «δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες και τις αντικειμενικές τιμές». Να σημειωθεί ότι ο φόρος μεταβίβασης καταβάλλεται από τον αγοραστή του ακινήτου. Σήμερα υπολογίζεται με 8% για το τμήμα της αξίας μέχρι 20.000 ευρώ και με 10% για το επιπλέον ποσό. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες οι μεγάλοι ευνοημένοι θα είναι οι πλουτοκράτες και επιχειρηματικά σχήματα που ετοιμάζονται να αποσπάσουν μαζικά τις προς πώληση εκτάσεις και τα διαμερίσματα.
Σε σχέση με τις «αντικειμενικές τιμές», το υπουργείο αναφέρει ότι για τη διαμόρφωσή τους παίρνονται υπόψη όχι μόνο οι αγοραίες τιμές αλλά και το κόστος κατασκευής. Ετσι, σημειώνει ότι η «αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση». Αποκρύπτουν βέβαια το γεγονός ότι αύξηση των αντικειμενικών τιμών δρομολογείται για τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα χαράτσια που επιβάλλονται με τον «ενιαίο φόρο».
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ