26/11/13

ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ Ακόμα χειρότεροι όροι για το λαό

ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
Ακόμα χειρότεροι όροι για το λαό
Ακόμα δυσμενέστεροι γίνονται οι όροι εκτέλεσης αναγκαίων έργων για το λαό από τους δήμους (π.χ. αντιπλημμυρικά), όπως φαίνεται και από γνωμοδότηση του ΣτΕ για σχέδιο ΠΔ όπου καθορίζεται η διαδικασία δανειοδότησης ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ., από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το επίμαχο διάταγμα προβλέπει ότι για τη δανειοδότηση οι ΟΤΑ πρέπει να ενεχυριάζουν τα αναγκαία ποσά από τα έσοδά τους ή τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητά τους και να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή τράπεζα. Τα δάνεια θα χορηγούνται για έργα οδοποιίας, ύδρευσης, διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων κ.λπ., το ύψος τους μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμού, όχι όμως για έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
Αυτά προωθούνται ενώ εξαϋλώνεται η χρηματοδότηση των ΟΤΑ για τέτοια έργα από τον κρατικό προϋπολογισμό (μείωση επιπλέον 58% στη χρηματοδότηση το 2014), γενικά η κρατική επιχορήγηση δεν φτάνει πια ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το διάταγμα, ζητώντας ωστόσο (επικαλούμενο σχετικό νόμο) να διαγραφεί από το σχέδιο διατάγματος διάταξη που αναφέρει ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι εγγυητής των δανείων των ΟΤΑ.
Ωθούν δηλαδή, με τη μηδενική χρηματοδότηση, τους δήμους σε δανεισμό για να κάνουν ακόμα και το μικρότερο έργο. Τους στερούν την όποια πλάτη μπορούσε να βάλει η κεντρική διοίκηση στην όποια αδυναμία αποπληρωμής προκύψει, ανοίγουν δρόμο για κατασχέσεις στα ακίνητά τους και τα έσοδα από την τοπική φορολογία, χρήματα του λαού.

Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ