1/11/13

Νέα συμφωνία με τους εργοδότες στα κρυφά

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Νέα συμφωνία με τους εργοδότες στα κρυφά
ΔΑΣ: Κανείς να μη δεχτεί την κατάργηση των δικαιωμάτων του

Νέο έδαφος στους μεγαλεμπόρους να κλιμακώσουν την αντεργατική επίθεση έδωσαν ξανά οι δυνάμεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και του ΕΜΕΙΣ που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Την Πέμπτη το βράδυ η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ερήμην των εργαζομένων και της διοίκησης της Ομοσπονδίας υπέγραψαν με δύο εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου (ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ) «Κοινή συμφωνία - Πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης» σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013.
Στη «συμφωνία» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεδομένου ότι, με τη λήξη της από 27-6-2012 εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης του εμπορίου, ο βασικός μισθός του κάθε εργαζόμενου, σύμφωνα με το νόμο και τους κανόνες της μετενέργειας, δεν μεταβάλλεται, τα μέρη συμφωνούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία σύμβαση θα έχει ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2013».
Με τον τρόπο αυτό, παραμένει «στον αέρα» η κλαδική Σύμβαση, παγιώνεται η μείωση του 6,7% στους μισθούς, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2012 και επιπλέον καλλιεργείται επανάπαυση στους εργαζόμενους, την ώρα που άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, καθώς στις 31 Οκτώβρη έληξε η μετενέργεια.
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΙΥΕ
Σε ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στηλιτεύουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ και που προχώρησαν σε νέο συμβιβασμό με απώτερο στόχο και σκοπό μέσω της νέας σύμβασης να προχωρήσουν σε νέα μείωση μισθών.
«Μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την οργάνωση του κλάδου συνολικά, την δημιουργία αντιστάσεων ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών, στην καταιγίδα των ατομικών συμβάσεων, των μειώσεων μισθών, των απολύσεων. Άνοιξαν το δρόμο μετά την απαίτηση της εργοδοσίας να κόψει κι άλλο τους μισθούς των 600.000 εμποροϋπαλλήλων με την υπογραφή της Σύμβασης Εμπορίου του 2012 με μείωση 6,7%. Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με τη στάση της για άλλη μια φορά διευκολύνει την εργοδοσία να επιτεθεί πιο σφοδρά, να μειώσει και άλλο τους μισθούς, να τελειώσει με ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα.
Στην επίθεση και τον εκβιασμό της εργοδοσίας που ζητάει σύμβαση στα 751 ευρώ μικτά γιατί αλλιώς θα προχωρήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ατομικών συμβάσεων πρωτοστατούν τα στελέχη της Αυτ. Παρέμβασης μαζί με το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ (ΕΜΕΙΣ) και τη ΔΑΚΕ. Έλεγαν και τότε στους εργαζομένους ότι και σήμερα, δηλαδή προκειμένου να σωθεί ο "θεσμός" δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να νοιάζονται για το περιεχόμενο της Σύμβασης, δηλαδή αν μία Σύμβαση "κατοχυρώνει" μισθούς – ψίχουλα, ωράρια λάστιχο, εργασιακές σχέσεις απελευθερωμένες.
Συμφωνούν με τη λογική ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχτούν να φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης, το μικρότερο κακό, να δεχτούν δηλαδή πάγωμα ή μείωση των μισθών τους προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εργαζομένων - εργοδοτών σε "λευκό χαρτί" με επανασχεδιασμό της συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο και εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν η ελεήμων εργοδοσία θα δεήσει να αυξήσει το χαρτζιλίκι που δίνει αντί για μισθό στους εργαζομένους».
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία πολύ πριν το καλοκαίρι είχε καλέσει την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση η οποία ήταν:
  • Καμία μείωση μισθών και ημερομισθίων.
  • Να απαιτήσουμε υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν την απώλεια από την προηγουμένη μείωση στους μισθούς και τα ημερομίσθια.
  • Συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει και θα απαιτεί την Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Συλλογική σύμβαση που θα Υπερασπίζει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα και θα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ήμερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Στη δημιουργία ενιαίου μετώπου μαζί με αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς έμπορους και βιοτέχνες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καλεί όλα τα διοικητικά συμβούλια, κάθε εργαζόμενο απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, κυβέρνηση, εργοδοσία, σε συνεργασία με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό να απαντήσουν μαζικά παίρνοντας μέρος στην απεργία στις 3 και 6 Νοέμβρη.
Να απαντήσουν με οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην υπάρχουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη δουλειά, για την προστασία των ανέργων για να αποκρούσουμε τα νέα αντεργατικά εγκλήματα, για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους με δικαιώματα.
Να ενισχύσουν - μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα, κανένας εργαζόμενος έξω από το σωματείο του. Κανένας μόνος του. Όλοι για έναν και ένας για όλους.