30/11/13

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ελλείψεις διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Ρόδου

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ελλείψεις διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Ρόδου

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο της Ρόδου.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο της Ρόδου

Φέτος, στο Πανεπιστήμιο της Ρόδου, το ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα:

- Στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, στο 1ο έτος δεν πραγματοποιούνται 2 υποχρεωτικά μαθήματα (Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και Δημιουργίες Εικαστικών Μορφών και Δημιουργική Μουσική Αγωγή), τα οποία είναι και προαπαιτούμενα για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών.

- Στο 3ο έτος οι πρακτικές Β’ Φάσης Εφαρμοσμένη Διδακτική της Μουσικής Αγωγής είναι στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει καθηγητής να τις διδάξει, με αποτέλεσμα οι φοιτητές αυτοί είτε να χάσουν εξάμηνο, είτε να επιβαρυνθούν με επιπλέον πρακτικές στα επόμενα εξάμηνα.

- Επίσης οι πρακτικές ασκήσεις του 4ου έτους (Εφαρμοσμένη Διδακτική Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Εφαρμοσμένη Διδακτική Μαθηματικών) γίνονται χωρίς αποσπασμένους καθηγητές, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να είναι αναγκασμένοι να έρχονται μόνοι τους σε συνεννόηση με τα σχολεία αλλά και οι πρακτικές να γίνονται με προχειρότητα.

- Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ξεκίνησαν πρόσφατα να γίνονται οι Πρακτικές της Γλώσσας και δεν γίνονται δύο ακόμα υποχρεωτικά μαθήματα.

- Στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων δεν πραγματοποιείται 1 υποχρεωτικό μάθημα (Πολιτικές και Οικονομικές Σχέσεις στη Ν/Α Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο), στην κατεύθυνση της Γλωσσολογίας 7 υποχρεωτικά μαθήματα (Φωνητική - Φωνολογία, Λεξικολογία, Μορφολογία, Θέματα Σημασιολογίας, Τυπολογία, Γραμματισμός, Θέματα Διγλωσσίας) και στην κατεύθυνση της Αρχαιολογίας 4 υποχρεωτικά μαθήματα (Περιβαλλοντική Αρχαιολογία, Μινωική Αρχαιολογία, Νεολιθική Περίοδος, Ύστερα και Πρώιμα Βυζαντινά).

- Επίσης μεγάλο ζήτημα αποτελεί η μη πραγματοποίηση της διδασκαλίας της γλώσσας των Τουρκικών, που ενώ έχει επιλεχθεί από πολλούς φοιτητές, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος στα μέσα των σπουδών τους να χάσουν το εξάμηνο και να αναγκαστούν ν’ αλλάξουν γλώσσα.

Τέλος, μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα επιλογής μαθήματα, καθώς είναι τόσα όσα πρέπει να επιλέξει ο φοιτητής για τη λήψη πτυχίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

•    Τι προτίθεται να κάνει ώστε να προσληφθεί άμεσα μόνιμο διδακτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των σπουδών των φοιτητών.

•    Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μη χαθεί κανένα εξάμηνο σπουδών, να δοθούν οι δυνατότητες διπλών εξεταστικών, να αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα, ώστε κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να καθυστερήσει με τις σπουδές του».