4/12/13

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Οικονομικών






Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410







  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Οικονομικών

Θέμα: Έλλειψη μέτρων πολιτικής προστασίας της ΠΕ Θεσσαλονίκης ενόψει και της έντασης των καιρικών φαινόμενων της χειμερινής περιόδου που διανύουμε.

Σε πρόσφατη σύσκεψη της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πως η Μ.Ε. Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να βρεθεί ανοχύρωτη με το πρώτο κύμα χιονιά, παγετού και έντονων βροχοπτώσεων.
Αιτία είναι τα εξαιρετικά μειωμένα κονδύλια, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, για την πολιτική προστασία της Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ για τον αποχιονισμό η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης είχε τα προηγούμενα χρόνια στη διάθεση της 400.000€ ετησίως, φέτος τα κονδύλια αυτά περιορίστηκαν δραματικά στα 75.000€.
Εκτός όμως από το χιονιά η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο πλημμυρών, εάν σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία τα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πλημμύρες είναι:
- Στην ανατολική Θεσσαλονίκη: η περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος της Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς και ο Φοίνικας, ο Άγιος Ιωάννης, η Καλαμαριά, η Περαία και οι Νέοι Επιβάτες.
- Στη δυτική Θεσσαλονίκη οι περιοχές του Δενδροπόταμου στη Μενεμένη, των Αγίων Πάντων, της πλατείας Δημοκρατίας και του ρέματος Πολίχνης.
- Στη βορειοανατολική Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας και Μαλακοπής. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, προβλήματα αναμένονται στους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Βόλβης.
Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες ερωτήσεις στη Βουλή, τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν. Παρά όμως τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιμετώπισης των συνεπειών τους έως και οριστικής αποφυγής τους. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση ή χιονιάς κλπ.
Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται στα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα, για τα οποία έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη αντιμετώπισης και όχι να αποτελούν άλλοθι. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοζαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου