5/12/13

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα απλήρωτων και ανέργων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα απλήρωτων και ανέργων
Σύσκεψη την Τρίτη, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων από τις Λαϊκές Επιτροπές
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Την οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα των απλήρωτων εργαζομένων και των ανέργων, με ενιαίο πλαίσιο πάλης και συντονισμένες δράσεις, συζήτησαν το βράδυ της Τρίτης, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν ταξικά σωματεία και φορείς από τις Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα των Σωματείων για το συντονισμό της δράσης για τους απλήρωτους εργαζόμενους και τους άνεργους. Αποφασίστηκε να οργανωθεί κοινή συνέντευξη Τύπου την επόμενη Δευτέρα 9/12, να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, που θα μοιραστεί πλατιά σε χώρους όπου οι εργάτες μένουν απλήρωτοι για μήνες, και στις συνοικίες. Επίσης θα οργανωθούν κοινές αγωνιστικές δράσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σωματεία Επισιτιστικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών, Ξύλου, Δέρματος, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Κλινικών, Μεταφορών, Γραφικών Τεχνών. Επίσης, εκπρόσωποι φορέων από τις Λαϊκές Επιτροπές Ε' Διαμερίσματος, Ανω Πόλης και Πολίχνης.
Οπως σημειώθηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ, Κυριάκο Τσιαούση, οι εξειδικευμένες πρωτοβουλίες πάνω στα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τους απλήρωτους, αλλά και τους άνεργους, πρέπει να δένονται με τη δράση και τη συνολικότερη πάλη για κάθε τι που αφορά τη ζωή των εργαζομένων, την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, τη φοροληστεία. Να μην παγιδεύεται ο αγώνας από όσους προβάλλουν ότι με καλύτερη διαχείριση του συστήματος θα βελτιωθεί η κατάσταση και ζητούν σωστή στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της «υγιούς επιχειρηματικής» δράσης.
Εμπειρία από τους χώρους δουλειάς
Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η πείρα από χώρους δουλειάς όπως οι EUROMEDICA, GRECOTEL, PLAISIR, ΑΓΝΟ, ΦΩΚΑΣ, ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΕΛΕΝΙΚ ΣΤΙΛ, ΜΕΒΓΑΛ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ κ.ά., όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι. Οπως αναφέρθηκε, οι εργοδότες με την απλήρωτη δουλειά επιβάλουν έμμεσα τις μειώσεις στους μισθούς, εκβιάζουν τους εργαζόμενους προκειμένου να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, να υποχωρήσουν και να δεχτούν και άλλες περικοπές. Λένε για παράδειγμα: «Μείνε και λίγο απλήρωτος γιατί αλλιώς περιμένουν ουρά απ' έξω οι άνεργοι».
Στην ίδια επιχείρηση πολλές φορές διαφέρει το ύψος των δεδουλευμένων που δεν καταβάλλεται από εργαζόμενο σε εργαζόμενο, από πόστο σε πόστο ή από κατάστημα σε κατάστημα της ίδιας εταιρείας. Γίνεται συνειδητά για να διασπάνε τους εργαζόμενους. Υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις που δεν βγάζουν μισθοδοσία για μήνες και πληρώνουν «έναντι» για να συμβιβαστεί ο εργαζόμενος με την ιδέα ότι ο μισθός του πλέον θα είναι τα «έναντι». Επιπλέον, επιβάλουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις στους μισθούς, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αν οι εργαζόμενοι δεχθούν τις μειώσεις θα πληρώνονται στην ώρα τους.
Από τον κλάδο του Βιομηχανικού Επισιτισμού, μεταφέρθηκε η εικόνα ότι εταιρείες με μεγάλη εξαγωγική δύναμη (ΜΕΒΓΑΛ, ΚΟΛΙΟΣ, ΠΑΣΙΑΣ, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, ΑΓΝΟ κλπ), αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από 2 έως και 8 μήνες. Μεταφέροντας την εμπειρία από τον ΦΩΚΑ και τα ΣΠΡΙΝΤΕΡ, η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, είπε πως η αυταπάτη ότι αν δεχθούν να «στηρίξουν» την επιχείρηση μένοντας απλήρωτοι, θα κρατήσουν τη δουλειά τους, τελικά τους έφερε σε ακόμη χειρότερη θέση.
Η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων στον ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, παρουσίασε τις εξελίξεις στην επιχείρηση. Οπως είπε, αρχικά προσπάθησε να αλλάξει τις συμβάσεις, βρήκε όμως μπροστά της το κλαδικό σωματείο που κατάφερε να αποσυρθούν και όσες ατομικές συμβάσεις είχε επιβάλει. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας και τις υποχωρήσεις της συμβιβασμένης ηγεσίας της Ομοσπονδίας, έκοψε επιδόματα γάμου και ταμείου, ενώ καθυστερούσε και την πληρωμή, επικαλούμενη θέμα ρευστότητας. Αργότερα, για να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα, ξεκίνησε να κατέβαλε μέρος του μισθού, περίπου 50%, με πληρωμή σε είδος (προϊόντα της επιχείρησης), επιβάλλοντας συγκαλυμμένη μείωση μισθού.
Αμεσα βήματα δράσης
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η δράση της Επιτροπής Αγώνα των απλήρωτων πρέπει να συναντήσει τις επιτροπές ανέργων σε σωματεία, όπου υπάρχουν και στις Λαϊκές Επιτροπές. Αποφασίστηκε να οργανωθούν δράσεις:
  • Στον ΟΑΕΔ, για επιδόματα επίσχεσης και ανεργίας και συνέχισή τους μετά τον ένα χρόνο που είναι η επίσημη διάρκειά τους.
  • Στον ΟΑΣΘ, για δωρεάν μεταφορά.
  • Στο ΙΚΑ, για συνέχιση της ασφάλισης, για επιδόματα κλπ.
  • Σε παιδικούς σταθμούς και δήμους, για δωρεάν εγγραφή των παιδιών των εργαζομένων και των ανέργων.
  • Σε τράπεζες, για κατασχέσεις.
  • Σε ΔΕΗ, για να μην κόβεται το ρεύμα.
  • Σε εφορίες, για την επιβολή των νέων φόρων ακινήτων.