4/12/13

Συνεχίζει να αποκλείει σωματεία και συμβασιούχους

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Συνεχίζει να αποκλείει σωματεία και συμβασιούχους
Αποχώρησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις από τις εργασίες του Ενδιάμεσου Συνεδρίου
Από τις εργασίες του 41ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ αποχώρησαν χτες το απόγευμα οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας την πρωτοφανή πραξικοπηματική μεθόδευση των ηγεσιών ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ να μην μπει σε ψηφοφορία η πρόταση που κατέθεσαν, να συμμετάσχουν όλοι οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς. Ακόμα, κατήγγειλαν τις ίδιες ηγεσίες που μαζί με τις ηγεσίες των ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Αγωνιστικών Κινήσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ομονόησαν στο να γίνουν κι άλλα νόθα συνέδρια!
Με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν έγινε καμία ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, ούτε παρουσίασαν, ως όφειλαν, τα στοιχεία για τη συγκρότηση του Σώματος (αριθμός σωματείων και συνέδρων, στοιχεία απαρτίας κ.ά.). Στην έναρξη των εργασιών, η ΔΑΣ κατέθεσε δύο προτάσεις. Η πρώτη ήταν να νομιμοποιηθούν όσοι σύνεδροι είχαν αποκλειστεί από το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη, επειδή είχαν αναδειχθεί από σωματεία που έδωσαν δικαίωμα ψήφου σε συμβασιούχους. Να σημειωθεί ότι στο εκλογοαπολογιστικό και το ενδιάμεσο Συνέδριο συμμετέχουν οι ίδιοι αντιπρόσωποι.
Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, με το «έτσι θέλω», δεν επέτρεψαν να γίνει ψηφοφορία για το θέμα, εμποδίζοντας ακόμα και τους δικούς τους αντιπροσώπους να πάρουν θέση, καταργώντας στην πράξη το Σώμα του συνεδρίου.
Η ίδια πλειοψηφία, μαζί με τις ηγεσίες των ΑΣΚ και «Αγωνιστικών Κινήσεων» απέρριψαν και τη δεύτερη πρόταση της ΔΑΣ που έχει τρία σημεία: α) Να γίνει μέχρι το τέλος Φλεβάρη του 2014 Καταστατικό Συνέδριο, με όλους τους αντιπροσώπους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, β) σε αυτό να γίνει τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού, ώστε να συμμετέχουν με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και χρονικού διαστήματος της σύμβασης και γ) την επομένη του Καταστατικού Συνεδρίου να γίνει νέο Εκλογικό Συνέδριο με τους ίδιους αντιπροσώπους προκειμένου να αποκατασταθεί η γνήσια έκφραση των εργαζομένων.
Στους αστείους ισχυρισμούς των άλλων δυνάμεων ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι εκλεγμένοι από συμβασιούχους στο Ενδιάμεσο Συνέδριο και στα επόμενα δύο - Καταστατικό κι Εκλογικό - γιατί δεν το επιτρέπει το καταστατικό η απάντηση ήταν καίρια από τη μεριά της ΔΑΣ: Είναι η ίδια η ζωή που έχει παραβιάσει το καταστατικό. Είναι το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η γενίκευση των ελαστικών μορφών, οι πεντάμηνες και δίμηνες συμβάσεις, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις κ.ά.
Γι' αυτό η ένταξη στα σωματεία όλων αποτελεί όρο για την ενότητα του εργατικού κινήματος, για να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ και «Αγωνιστικές Κινήσεις» πρότειναν το καταστατικό συνέδριο να γίνει μετά το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, προς τα τέλη του 2014, συνεχίζοντας τους ίδιους αποκλεισμούς και προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να κλιμακώσουν την επίθεση, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ