2/2/14

Συλλαλητήρια για την Υγεία στις 4 Φλεβάρη




ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


Τρίτη 4 Φλεβάρη                             
Στην Αθήνα, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια.
 Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγ. Βενιζέλου


Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ζητήματα της Υγείας



Πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία σχεδιάζουν και υλοποιούν σωματεία και μαζικοί φορείς, με σταθμό το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητιέται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το πανό της ΟΓΕ θα βρίσκεται στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, όπου έχει οριστεί η προσυγκέντρωση των Συλλόγων και των Ομάδων της.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει επίσης την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Την προηγούμενη μέρα, θα γίνει σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης των σωματείων, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ. Ο προγραμματισμός αυτός ανακοινώθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ, Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων και της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. Από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μίλησαν οι :

Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο»
Γιώργος Μητσιάκος, νεογνολόγος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», 
Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, πρώην πρόεδρος του σωματείου στο νοσοκομείο «Παναγία» που έκλεισε. 
Επίσης, μίλησε ο Παύλος Παπακοτούλας Διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής και Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο».

Αναφέρθηκαν στην κατακόρυφη αύξηση της νοσηρότητας στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ασθενείς αναγκάζονται ν' ακυρώσουν τα ραντεβού στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο των 5 ευρώ, τα φάρμακά τους ή ακόμα και τη μετακίνησή τους. Λόγω των περικοπών, καταγγέλθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νοσοκομεία να μείνουν χωρίς φάρμακα το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Χαρακτηριστικά είπαν ότι, λόγω της έλλειψης φαρμάκων στα νοσοκομεία, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ παίρνουν συνταγή με την ένδειξη «στερείται» και προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, ενώ οι άποροι κάνουν τις θεραπείες τους είτε με τα περισσεύματα φαρμάκων άλλων ασθενών ή καθυστερεί η θεραπεία τους μέχρι να βρεθούν φάρμακα.
Μετά το κλείσιμο τριών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, η αναμονή των ασθενών στα Επείγοντα μπορεί να φτάσει και τις 7 ώρες, ενώ στα μικροβιολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων έχει διπλασιαστεί η δουλειά και φυσικά ο χρόνος αναμονής.