22/1/14

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ




ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


Δελτίο Τύπου
Βρυξέλλες, 21/01/2014

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα δεν έγινε για να αναδείξει τα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα που έχει καταγγείλει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι, αλλά για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, των προηγούμενων κυβερνήσεων  και της σημερινής  συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να αθωώσει την αντιλαϊκή πολιτική τους. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την έκθεση για την επίσκεψή της στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβρη του 2013, για να διαπιστώσει την κατάσταση με τις χωματερές στο Γραμματικό, Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, Κέρκυρα και Μεγαλόπολη. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

“Τα στοιχεία από τις περιοχές που επισκέφτηκε η επιτροπή αποδεικνύουν ότι η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής συγκυβέρνησης οξύνει στο έπακρο όλα τα λαϊκά προβλήματα, βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και καταστρέφει το περιβάλλον. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί το  νέφος της αιθαλομίχλης που σκεπάζει τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που καταδικάζει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να καταφεύγουν σε βλαβερούς για τη δική τους και τη δημόσια υγεία τρόπους θέρμανσης.

Η έκθεση αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και την ΕΕ, που όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ανακούφιση έστω των προβλημάτων, αλλά αντίθετα με την πολιτική τους που στηρίζει με κάθε τρόπο τα μονοπώλια, επιδεινώνουν όλους τους όρους ζωής των εργαζομένων. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της χωματερής (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, που επί πενήντα χρόνια τώρα δηλητηριάζει τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της και των επόμενων τριών γενεών. Το ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό  κίνημα  διεκδικούν εδώ και 32 χρόνια (από το 1982) το κλείσιμο της τοξικής αυτής βόμβας, όμως η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου δεν βρίσκει να πει τίποτε για το κλείσιμο της χωματερής, που αποτελεί επείγουσα ανάγκη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων της περιοχής. Όπως δε λέει τίποτε και για την ευρωενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα, που μεγιστοποιεί το ρεύμα των σύμμεικτων απορριμμάτων και προωθεί τις εγκαταστάσεις καύσης αποβλήτων, πεδίο δράσης των επιχειρηματικών ομίλων που βλέπουν στην διαχείριση των αποβλήτων μια ακόμη χρυσοφόρα πηγή  κερδοφορίας, σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.


Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Ερμιονίδας, όπου οι ελλείψεις υγιεινού νερού ύδρευσης και άρδευσης είναι τεράστιες, το νερό ακατάλληλο και επικίνδυνο, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στις θέσεις Σταυρός Κλάδεμα και στον Κάμπο Κρανιδίου, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Αντί για οποιοδήποτε μέτρο, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στηρίζει με κάθε τρόπο την παράνομη δράση της εταιρείας "Dolphin Capital Investors Ltd" και της θυγατρικής της "MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED", σπεύδοντας να εντάξει το καταστροφικό έργο κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας και γηπέδου γκολφ του μονοπωλιακού ομίλου στις "Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων" του Ν. 3894/2010, παρότι σε επιστολή της η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με τεκμηριωμένα στοιχεία αναδεικνύει σοβαρές πολιτικές και ποινικές ευθύνες στελεχών της συγκυβέρνησης, της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Για αυτά η έκθεση δεν λέει κουβέντα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την ΕΕ και τα όργανά της, το ευρωκοινοβούλιο και τις επιτροπές του, γιατί αποτελούν στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, όργανα των μονοπωλιακών συμφερόντων. Η ελπίδα του εργαζόμενου λαού βρίσκεται στο δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης της για την αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με Εργατική-Λαϊκή Εξουσία.»