22/1/14

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να σπάσουν τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης




  ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες ,21/01/2014


Την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Tούσσας, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, για το ρόλο και τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας τα εξής:


«Η διακοινοβουλευτική διάσκεψη που οργανώνει, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα εθνικά κοινοβούλια, από τις 20 έως 22 Γενάρη 2014, στα πλαίσια του "Δημοσιονομικού Συμφώνου" για την πορεία του " Ευρωπαϊκού Εξάμηνου" και της "Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης", δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά προβλήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά τις αντιστρατεύεται ανοιχτά. Κοινός παρονομαστής των ομιλιών των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Β. Ρομπάι, της Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, του ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σούλτς, της Ελληνικής Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, αλλά και των ευρωβουλευτών, 'Οτμαρ Κάρας και Λιεμ Χοανγκ Νγκοκ, εισηγητών της έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου, για το "ρόλο και τη δράση της Τρόικας", ήταν η αποφασιστική προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, σε όλα τα κράτη - μέλη της, για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας-κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Πραγματικός στόχος και αυτής της διακοινοβουλευτικής διάσκεψης είναι να δώσουν, στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος, ψευτοδημοκρατική "νομιμοποίηση" στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της Τρόικας και των οργάνων της, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Στην γραμμή αυτή κινήθηκε και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, από τα εθνικά κοινοβούλια και το ευρωκοινοβούλιο, στηρίζοντας την αντιλαϊκή επίθεση. Συσκοτίζουν το χαρακτήρα της κρίσης ως γενικευμένη και συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, προβάλλοντας τα χρεοκοπημένα αστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογήματα για εισαγόμενη χρηματοπιστωτική κρίση χρέους κ.α.
Τα κροκοδείλια δάκρυα του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, ότι δεν υπήρξε αστική κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της Τρόικα, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο δήθεν κρατήθηκε στο «περιθώριο» σε όλες τις φάσεις των «προγραμμάτων, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ενεργό ρόλο στην κατάστρωση, προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στήριξε όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, όπως το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το «Σύμφωνο για το ευρώ+», το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», ψήφισε τον αντιδραστικό μηχανισμό της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με μαζική ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.
Μέσα από τη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τρόικα και μνημόνια, αφού αυτά έχουν ήδη ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ και μπορούν αποτελεσματικά πια να υπηρετούν την ανάγκη για την επιβολή καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων.
Δικαιολογούν την παρέμβαση της Τρόικας -ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ- εμφανίζοντας ότι ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και η διάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αποκρύπτουν προκλητικά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη πτώχευση των λαϊκών νοικοκυριών.
Σημειώνουν με νόημα ότι για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη εγγυημένη η αποφυγή μη συντεταγμένης χρεοκοπίας
Στην ενδοαστική αντιπαράθεση, σχετικά με το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και τα διαφορετικά συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, κάνουν αναφορά σε δήθεν λάθος «δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή» ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ

 Παρόμοιες εκδηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων και του ευρωμονόδρομου θα πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές. Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων είναι σε εξέλιξη σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με στόχευση τις ευρωεκλογές του Μάη 2014. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου. Ενάντια στο ίδιο το αντιδραστικό ευρωενωσιακό οικοδόμημα, για την μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με Εργατική-Λαϊκή Εξουσία.»