28/3/14

48ωρη απεργία στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Απεργία στις 3 και 4 Απρίλη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την πρώτη μέρα θα οργανώσουν πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το «Βοήθεια στο Σπίτι» (φροντίδα ηλικιωμένων). Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του προγράμματος, με αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους να υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών 6 έως 7 μήνες.

Μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και τα μέτρα που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με την παράδοσή τους σε «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (ΜΚΟ) και «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ), οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ηδη, σε μια σειρά από δήμους, ΚΟΙΝΣΕΠ παρέχουν υπηρεσίες για παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό, ωδεία κ.ά., τις οποίες πληρώνουν έμμεσα ή άμεσα οι δημότες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις, που ανανεώνονται συνεχώς, περίπου 3.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους. Πρόκειται για πρόγραμμα που λήγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δίνονται παρατάσεις εδώ και πολλά χρόνια - αυτή τη φορά λήγει το Σεπτέμβρη του 2014 - δημιουργώντας συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας.