17/3/14

Η πολιτική της βαρβαρότητας εφαρμόζεται και στους δήμους







                                                                ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
                                                            ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Συζήτηση με την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά
Με την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συζήτησε ο Γ. Ευσταθίου στο portal του «902.gr». Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από αυτή τη συζήτηση.
***


-- Η μάχη είναι τριπλή και το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Πώς αυτό περνάει μέσα από αυτές τις τρεις κάλπες;
-- Λέμε ότι για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, για όλους αυτούς, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, που ταλαιπωρούνται από τη βαρβαρότητα που ζουν στην καθημερινότητά τους, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες και να βγάλουν πανίσχυρο το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ζητάμε να δοκιμάσουν την αξία της ψήφου που επιστρέφει στον εαυτό τους και γίνεται δύναμη για το ίδιο το κίνημα. Ζητάμε ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα από τη ζωή του και να το δει με ευθύνη αυτό.
Ολοι γνωριζόμαστε, έχουμε δείξει δείγματα γραφής, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι εγγύηση, είναι εγγύηση γιατί είναι το διαφορετικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία το οποίο προβάλλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αυτόν που έχει ανάγκη η κοινωνία. Ο λαός τη βαρβαρότητα που ζει τη γνωρίζει, του δημιουργεί βάσανα, είναι η πολιτική της ΕΕ που πυρήνα έχει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας για να αναπτυχθούν τα κέρδη των καπιταλιστών. Τη ζει στη ζωή του, αυτό δεν σταματάει, δεν έχει σχέση με μνημόνια, είναι μια δρομολογημένη πολιτική, είναι στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου, να δίνει προνόμια, ακριβώς στον εαυτό του, στο κεφάλαιο και συντρίμμια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.



Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι διαφορετική αν οι εργαζόμενοι που πλήττονται σήμερα, ο φτωχός, ο λαϊκός κόσμος, ξεπεράσουν το φόβο, συντρίψουν τις αυταπάτες ότι μπορεί στο πλαίσιο αυτής της ζούγκλας του ανταγωνισμού να υπάρχει ελπίδα και προκοπή για τη ζωή τους και ενισχύσουν το ριζοσπαστικό πόλο αντίστασης και ανατροπής. Ενάντια στην ΕΕ, στα κόμματα που στηρίζουν αυτόν το δρόμο ανάπτυξης και ενισχύσει ακριβώς εκείνη τη δύναμη που την επόμενη μέρα με μεγαλύτερες δυνάμεις θα τροφοδοτήσει το κίνημα, για να πάρει ανάσες σήμερα, να μπορεί να σταθεί ο κόσμος όρθιος να επιβιώσει, αλλά ταυτόχρονα να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει, την εξουσία για τον εαυτό του.


-- Η μέχρι τώρα δράση των κομμουνιστών στους δήμους, στα δημοτικά συμβούλια, στις περιφέρειες, στην Κεντρική Ενωση Δήμων ήταν τέτοια που να μπορεί να λέει σήμερα ένας κομμουνιστής υποψήφιος ότι ήμασταν όντως εγγύηση;
-- Δεν κάνουμε απολογισμό μόνο σαν εκλεγμένοι που μας είχε χρεώσει το Κόμμα μας να είμαστε στις περιφέρειες, στους δήμους, οι ευρωβουλευτές μας. Κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό της δράσης του Κόμματός μας, των φίλων του Κόμματος, των ανθρώπων του Κόμματος που συμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια μαζί μας.
Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ό,τι περνούσε από το χέρι μας, θα μπορούσαμε πολλά περισσότερα πράγματα να κάνουμε, αλλά κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, παίρνοντας υπόψη ότι και μεις ζούμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε στο ίδιο καζάνι, γιατί θέλουμε να αλλάξει και η δική μας η ζωή.
Κάναμε, λοιπόν, ό,τι μπορούσαμε ως προς το να οργανώσουμε την πάλη του κόσμου, να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να μπορεί να ανακουφιστεί ο κόσμος και έχουμε παραδείγματα από όλες τις λαϊκές γειτονιές και στο Λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα, για τα ζητήματα που ανέπτυξαν οι Λαϊκές Επιτροπές μαζί με τους κομμουνιστές και συνεργαζόμενους δημοτικούς περιφερειακούς συμβούλους, για τα σπίτια που δεν είχαν ρεύμα, για τις κατασχέσεις των σπιτιών, για τα ζητήματα που αφορούσαν την Υγεία, την Εκπαίδευση, δεν αφήσαμε τίποτα, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε ήσυχοι αν όλα αυτά τα ζητήματα ήταν ανοιχτά και είναι ανοιχτά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεν φτάνει όμως αυτό.


Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε ότι διά της ανάθεσης δεν λύνονται τα προβλήματα. Δεν λέμε στον κόσμο ψηφίστε μας και μεις θα σας λύσουμε τα προβλήματα, τα προβλήματα της ανεργίας, τα προβλήματα της φτώχειας, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα, οι φτωχοί αγρότες που ξεκληρίζονται αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ανάσες μπορεί να πάρεις με την πάλη σου, αλλά αυτό που πρέπει να βάλει μπροστά ο εργαζόμενος είναι ότι πρέπει να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και την εξουσία για τον εαυτό του. Και να ενισχύσει ακριβώς το ριζοσπαστικό πόλο ανατροπής γι' αυτό το λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που αυτή τη στιγμή μπορεί να εγγυηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Τι σημαίνει πετυχημένος δήμαρχος
-- Πώς σχολιάζετε την άποψη του πρωθυπουργού ότι πετυχημένος δήμαρχος είναι ο Μιχαλολιάκος;
-- Η δημοτική αρχή που στηρίζει η ΝΔ στον Πειραιά, η δημαρχία Μιχαλολιάκου, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα από την άποψη της υπεράσπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Από αυτή την άποψη βεβαίως τον είπε πρότυπο για το δήμο του μέλλοντος που θα παίρνει πρωτοβουλίες για να ενισχύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή να ισοσκελίζει το δημοτικό προϋπολογισμό με την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Ενα παράδειγμα κρίσιμο οι εξελίξεις που έχουμε στο Λιμάνι. Εξελίξεις που δεν αφορούν μόνο αυτή την περίοδο, αφορούν τη στρατηγική επιλογή που υπάρχει από την ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση του λιμενικού συστήματος στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα. Εκεί λοιπόν συμφώνησαν όλα τα κόμματα, εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα, για αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική των λιμένων και ερχόμαστε εδώ στον Πειραιά όπου υπάρχει ήδη ένα εργασιακό γκέτο που το παρουσιάζουν ως πρότυπο. Σε μια περιοχή κατεξοχήν εντάσεως εργασίας ο κόσμος δουλεύει με όρους δουλεμπορίου, όπου απαγορεύεται ακόμα και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Ο δήμαρχος, λοιπόν, του Πειραιά ο οποίος λέει ότι είναι ανεξάρτητος από το κόμμα του, είναι εξαρτημένος ακριβώς από τα συμφέροντα και κάνει κάθε μέρα ιδεολογική παρέμβαση υπέρ του συστήματος. Είναι αυτός που αποδέχεται όλο αυτό το αναπτυξιακό deal ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και αυτό που διεκδικεί είναι να έχει και εκείνος ένα κομματάκι μέσα σε όλο αυτό το παιγνίδι.
Είναι, επίσης, ο δήμαρχος ο οποίος έχει βγάλει στο σφυρί - ευτυχώς δεν πέτυχε ο διεθνής διαγωνισμός - όλη την ακίνητη περιουσία του δήμου. Το ίδιο το δημαρχείο θέλει να το κάνει ξενοδοχείο. γιατί λέει έτσι θα αναπτυχθεί ο Τουρισμός. Αλλά στον Πειραιά έχουμε δοκιμαστεί όλοι για το ποιος παλεύει πραγματικά για τον Τουρισμό, για τους εργάτες του Τουρισμού και ποιος παλεύει για τους τουριστικούς πράκτορες, ποιος παλεύει για τ' αφεντικά της κρουαζιέρας. Υπάρχουν δυο δρόμοι, λοιπόν.
-- Είπατε έμμεσα ότι υπάρχει μια φορομπηξία στον Πειραιά, αναφερθήκατε στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Εξηγήστε τι συμβαίνει.
-- Αυτό που θα σας πω αφορά όλους τους δήμους. Η τάση πια είναι να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και να αυξάνονται οι ίδιοι πόροι. Οι ίδιοι πόροι είναι η φορολογία των εργαζομένων. Ξεκινάμε από τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας. Στον Πειραιά μαζί με τρεις τέσσερις δήμους σε όλη τη χώρα έχουν τα πιο υψηλά ανταποδοτικά τέλη, είναι 2 ευρώ και 11 λεπτά, όταν στην Αθήνα, που είναι και εκεί υπέρογκα, είναι 1 ευρώ και έξι λεπτά. Λοιπόν, η κατοικία πληρώνει το ίδιο με το ξενοδοχείο, ακριβώς το ίδιο. Το ίδιο οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι, τραπεζίτες, αλλά είναι και ο φτωχόκοσμος. Για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό, αφού μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, πρέπει να επιβάλουν φόρους και τέλη. Ηδη μαζεύουν 41 εκατομμύρια ευρώ από τέλη μόνο για την καθαριότητα.
-- Δηλαδή τα βασικά έσοδα του δήμου είναι τέλη και ξανά τέλη;
-- Να σας πω ένα παράδειγμα για αυτό που λέμε τέλη. Δεν έχει σχέση με τα 41 εκατομμύρια ευρώ ανταποδοτικά. Ακούστηκε το προηγούμενο διάστημα και έγινε και ολόκληρο θέμα στις ειδήσεις για τις μονοδρομήσεις στον Πειραιά, δήθεν για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό. Πρόκειται περί απάτης. Δεν θέλουν να λύσουν αυτήν τη στιγμή το κυκλοφοριακό. Το μυστικό είναι άλλο: Δεν έχει Δημοτική Αστυνομία τώρα ο Πειραιάς και θεωρεί ότι έχει διαφυγόντα κέρδη. Το 2013 με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών κόπηκαν 60.000 περίπου κλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο Πειραιώτες ή από αυτούς που έρχονται στον Πειραιά σπρώχνονται τώρα να πληρώνουν αναγκαστικά στάθμευση. Αυτά είναι τα εκατομμύρια με τα οποία προσπαθούν να συμπληρώσουν τα εκατομμύρια που δεν εγγυάται το κράτος για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Ετσι μέσα από τις μονοδρομήσεις μεθοδεύει την αύξηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, θα το δώσει σε εταιρεία για να μαζέψει τα χρήματα. Ο κόσμος να πάρει υπόψη του ότι αυτό σημαίνει ισοσκελισμός στον προϋπολογισμό. Είναι μια γραμμή που υπάρχει από παλιά, να απαλλάσσεται το κράτος από τους πόρους που πρέπει να δώσει στους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να έχουν κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές στο λαό, που δικαιούται να τις έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν γιατί τις έχει χρυσοπληρώσει. Το κράτος αντί να τα αντιμετωπίσει αυτά, επιβάλλει να συνδράμουν οι δήμοι σε αυτό.
-- Τέτοιου είδους «πετυχημένοι» δήμαρχοι υπάρχουν κι άλλοι στην ΚΕΔΕ;
-- Στην ΚΕΔΕ εκφράζονται όλα τα κόμματα που είχαν κατέβει στις προηγούμενες εκλογές. Η ΝΔ στο ΔΣ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ είναι εκλεγμένοι (εμείς από τη μεριά του Κόμματός μας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκπροσωπείται ως παρατηρητής). Αυτοί, λοιπόν, που σήμερα βγαίνουν ως ανεξάρτητοι, «αντικαλλικρατικοί», ως «αντιμνημονιακοί», όλοι αυτοί έχουν συμμετάσχει στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το σύστημα και οι κυβερνήσεις διαχρονικά στους εργαζόμενους. Μάλιστα, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και διαφημίζουν αυτήν τους την προσπάθεια. Λένε ότι κινδυνεύει η χώρα, ότι υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης, ότι αυτό είναι το σπίτι μας η ΕΕ, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή. Σε αυτό πίνουν νερό όλοι και ορκίζονται. Από τη μια αποδέχτηκαν τα μέτρα κι από την άλλη ζητάνε «δίκαιο επιμερισμό των μέτρων». Δηλαδή να μην υπάρχει μόνο στους δήμους οικονομική εξυγίανση, αλλά να επεκταθεί και στους άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Προβάλλουν μάλιστα την Τοπική Διοίκηση σαν παράδειγμα ότι σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος και τονίζουν ότι αν έκαναν και άλλοι το ίδιο θα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ζητάνε περισσότερη οικονομική αυτοτέλεια. Τους τη δίνουν. Αυτό σημαίνει ότι στους δήμους από εκεί που αναλογικά έχουμε το 30% περίπου να είναι η κρατική χρηματοδότηση και το 70% απευθείας χρήμα που δίνει ο κόσμος (και το 30% από τη φορολογία του λαού προέρχεται), με την οικονομική αυτοτέλεια το 100% θα το δίνει απευθείας ο λαός.
Αυτοί οι δήμαρχοι, λοιπόν, ήδη έχουν δοκιμαστεί στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που είναι επιζήμια για τα λαϊκά στρώματα.
Η κίνηση των πέντε δημάρχων
-- Υπάρχει η κίνηση των «Πέντε», που λέει ότι εμείς σε περίοδο κρίσης, με τα μνημόνια, κρατήσαμε όρθιους τους δήμους.
-- Ας δούμε, λοιπόν, πώς κρατήθηκαν όρθιοι. Το αστικό κράτος έχει στάση πληρωμών απέναντι στους δήμους. Αντεπεξήλθαν αυτή τη δυσκολία με τη φορολογία του κόσμου. Το δημοσιονομικό κενό το πλήρωσε ο εργατόκοσμος. Φορολογήθηκε δυσβάστακτα. Αυτό εννοούν ότι τους κράτησε όρθιους, γιατί θα είχαν καταρρεύσει. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή τους είναι η συνολική γραμμή τους. Είπε ο δήμαρχος της Αθήνας ότι έχει 4.500 λιγότερο προσωπικό. Και ότι θα μπορούσε και με τους μισούς, ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Ποια μέσα; Συμπράξεις με ιδιώτες, «κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις» για να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό. «Εάν χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε την καθαριότητα», είπε. Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής παίρνουν και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Η ελληνογερμανική συνεργασία έχει ξεκινήσει από την «κίνηση των 5». Ας δούμε τι είναι αυτή η συνεργασία μέσα από ένα έγγραφό τους. Σε τι θέλουν να βοηθήσουν οι Γερμανοί συνάδελφοί τους; Στην τεχνογνωσία για να ξεκινήσουν την ιδιωτικοποίηση. Σε ποιους τομείς; Απορρίμματα, απόβλητα, ύδρευση, αποχέτευση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Τουρισμός, Πολιτισμός, νεολαία, οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, Κοινωνική Πρόνοια, υγειονομικός τομέας κλπ. Δηλαδή, όλη η γκάμα των θεμάτων της καθημερινότητας που αφορά τη ζωή των εργαζομένων γίνονται παιχνίδι, επιχειρηματικό deal στη συνεργασία αυτή. Το προχωρούν. Αυτός είναι ο δήμος του μέλλοντος που προωθούν.
-- Δεν έχουν, όμως, κομματική ταυτότητα, λένε και συγκεντρώνουν την υποστήριξη διαφόρων.
-- Αυτοί που λένε ότι δεν έχουν κομματική ταυτότητα υποστήριξαν την πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν. Αυτοί που λένε «είμαστε ακομμάτιστοι» στηρίζουν το πιο μεγάλο κόμμα: Στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν θέλουν πια διαμεσολαβητές. Στηρίζουν απευθείας τους επιχειρηματικούς ομίλους. Την εξουσία των μονοπωλίων. Αποστασιοποιούνται από τα κόμματά τους, γιατί βλέπουν ότι έχουν κόστος, ο κόσμος γυρίζει το πρόσωπό του από τα κόμματα που είχε στηρίξει, παίζουν αυτό το παιχνίδι για να θολώνουν το κριτήριο του κόσμου. Ομως είναι οι ίδιοι που ίδρυσαν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) «κεφάλαιο επενδύσεων» και προχωρούν το Παρακαταθηκών και Δανείων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων για να κάνουν, με δανεικά, έργα σε όλη τη χώρα. Βλέπουμε, δηλαδή, σε εξέλιξη μια προσπάθεια των δήμων και των περιφερειών να προσελκύσουν επενδύσεις.
Αλλά έκαναν και κάτι άλλο αυτοί οι ανεξάρτητοι. «Κούρεψαν» τα χρήματα του κόσμου που έχει πληρώσει από το 1991 στους δήμους. Πώς;
Τα αστικό κράτος παρακρατούσε τους πόρους που έπρεπε να δοθούν στους δήμους και είχαν φτάσει στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, με επίσημα στοιχεία, που το Κόμμα μας τα έχει καταθέσει στη Βουλή και δεν τα αμφισβήτησε κανείς. Τα «κουρέψανε» και τα μείωσαν στα τρία δισεκατομμύρια, τώρα το κάνανε 1,7 δισεκατομμύρια και τα δίνουν σε δόσεις. Δηλαδή οι ίδιοι «κουρέψανε» τα λεφτά του κόσμου. Ελυσαν, δηλαδή, το πρόβλημα της κυβέρνησης με τους χρεοκοπημένους δήμους. Ηρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση να ρίξουν το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί για ένα διάστημα - να περάσει κι αυτός ο χρόνος, να γίνουν κι οι εκλογές και μετά τα ξαναβρίσκουμε.
Αυτό σημαίνει ακομμάτιστος και ανεξάρτητος, είναι στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας, στην υπηρεσία της «κοινωνικής συνοχής», που σημαίνει να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από τα δικαιώματά τους, από τις υπηρεσίες που δικαιούνται για να αντιμετωπίσει την κρίση τού σήμερα ο καπιταλισμός.
Η ζωή επιβεβαίωσε τις θέσεις του ΚΚΕ
-- Να κλείσουμε τη συζήτηση με τον «Καλλικράτη». Στα χρόνια που πέρασαν εκτιμάτε ότι επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ;
-- Επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη ζωή. Ο «Καλλικράτης» είναι πλέον μια συνολική βίαιη προσαρμογή στο καπιταλιστικό περιβάλλον. Αυτό αφορά όλο το Δημόσιο, μέρος του Δημοσίου είναι και οι περιφέρειες και οι δήμοι. Το είχαμε πει ότι είναι στρατηγική επιλογή αυτή. Ακριβώς η ίδια πολιτική υλοποιείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα γίνουν και στη χώρα μας. Βίαιη προσαρμογή είναι οι νέοι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας. Δηλαδή κατάργηση των δομών και απολύσεις προσωπικού. Δηλαδή ανταγωνιστικό Δημόσιο. Γι' αυτό λέμε ενιαία ψήφος από τα λαϊκά στρώματα ταυτόχρονα και στην Ευρωβουλή και στην περιφέρεια και στο δήμο, ενιαία υπέρ του ΚΚΕ. Γιατί η πολιτική αυτή της βαρβαρότητας ξεκινά, εκπορεύεται από την ΕΕ, από εκεί που έχουν αποφασίσει και οι σοσιαλδημοκρατικές και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, υλοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και καταλήγει στις περιφέρειες και στους δήμους, οι οποίοι υλοποιούν απαρέγκλιτα αυτή την πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Η αντανάκλαση της γενικής πολιτικής αφορά τα τοπικά προβλήματα. Και ο λαός πρέπει να καταδικάσει αυτή την πολιτική της ΕΕ που αφορά την καθημερινότητά του. Να καταδικάσει κι αυτούς που έχουν ευθύνες, το πολιτικό προσωπικό που εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την εξουσία των μονοπωλίων.
Εμείς λέμε, λοιπόν, καθαρά ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Αυτή την ευκαιρία έχουν και με τις εκλογές, να δώσουν δύναμη σε αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, με αμφιβολίες ενδεχομένως, με επιφυλάξεις, μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά να ενισχύσουν αυτήν τη γραμμή. Γιατί, κοιτάξτε, οι δομές διοίκησης, ανεξάρτητα τι μείγμα διαχείρισης θα έχουν, θεμελιώνονται στην καπιταλιστική ιδιοκτησία, θεμελιώνονται με την ίδια την οικονομία, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είναι για το κέρδος των καπιταλιστών.
Ενώ αυτό που λέμε εμείς, η οργάνωση της πάλης θεμελιώνεται ακριβώς στην κοινωνική ιδιοκτησία. Δηλαδή ο κόσμος, ο λαϊκός κόσμος, τον πλούτο που παράγει να τον καρπώνεται. Εχει να κάνει με μία ανάπτυξη που στο κέντρο της θα έχει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες με κριτήρια ακριβώς να εξυπηρετήσει το λαό.
Αυτός ο δρόμος που προτείνουμε είναι σύντομος και ρεαλιστικός δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα και πρέπει να ανοίξει και με την ψήφο. Ετσι που η επόμενη μέρα να μας βρει με ακόμα πολύ πιο μεγάλη δύναμη, με εκτίναξη των ποσοστών του ΚΚΕ στους συνδυασμούς που στηρίζει για την Ευρωβουλή, τις περιφέρειες και τους δήμους. Για να ανασάνει περισσότερο ο κόσμος με την οργάνωση της πάλης, με το να κερδίσει πράγματα, να κατακτήσει μικρά πράγματα.
Αυτή είναι η φιλοδοξία μας, ταυτίζεται με το να διαμορφωθεί μια μεγάλη λαϊκή πλημμυρίδα, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, απ' όλους που πλήττονται σήμερα, που είναι οι παραγωγοί του πλούτου, που πρέπει να βγάλουν το περιττό κομμάτι της παραγωγής, που είναι οι καπιταλιστές, από τη μέση και να κερδίσει την εξουσία και τον πλούτο που παράγει ο λαός. Πρέπει να τολμήσουμε για τα συμφέροντά μας, δεν γίνεται διαφορετικά.