28/3/14

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»


Μπαράζ νέων μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή. 

Οπως προκύπτει και από το προσχέδιο που διοχετεύτηκε χτες στη δημοσιότητα, στο επίκεντρο βρίσκονται τα αντιλαϊκά μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα», τα οποία και περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, όπως οι «απελευθερώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, με έμφαση στο λιανεμπόριο και ειδικά για επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ακόμη από τη σχετική διασπορά της δραστηριότητας.

 
Με τον ίδιο στόχο, αυτόν της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, το πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για πλήρη κατάργηση της προϋπηρεσίας («τριετιών») και κάθε επιδόματος στον κατώτερο μισθό που θα νομοθετείται από το 2017, ενώ μέσα στο 2014 μειώνει κατά 50% τις τριετίες στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μειώνει παραπέρα τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες. Στον αντίποδα, προχωρά σε κατασχέσεις σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία ποσών που προέρχονται από επιστροφή φόρου, ΦΠΑ ή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, καταργεί κοινωνικούς πόρους προς δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία, επεκτείνει το δουλεμπόριο στο Δημόσιο μέσω των «εταιρειών ενοικίασης». Συγκεκριμένα:
Το νομοσχέδιο, που ξετυλίγεται σε 3 άρθρα, περιλαμβάνει και τις διατάξεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, μέσω του πακτωλού που διαχειρίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς επίσης και ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα. Μετά απ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να προκαλέσει ανοιχτά τους εργαζόμενους και το λαό, δηλώνοντας μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του «Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης» για τη συμφωνία με την τρόικα ότι «αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας» και ότι «δε θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει»...