17/3/14

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Με δυνατό το ΚΚΕ και το λαό πρωταγωνιστή



 


Από τη συζήτηση με τον Βαγγέλη Σίμο και τον Θωμά Κοτσαμπά
Με όρους κεντρικής πολιτικής μάχης, δίνεται η εκλογική μάχη και στην Πετρούπολη της Αττικής, όπου οι δυνάμεις του ΚΚΕ έχουν τη διοίκηση του δήμου στην τρέχουσα περίοδο. Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης έγινε η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο. Τη σκυτάλη από τον σημερινό δήμαρχο Θωμά Κοτσαμπά παίρνει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου και υποψήφιος δήμαρχος ο Βαγγέλης Σίμος, αντιδήμαρχος ως τώρα. Στο περιθώριο της παρουσίασης του ψηφοδελτίου συζητήσαμε μαζί τους για πλευρές της εκλογικής μάχης που έχουν μπροστά.



--Το ΚΚΕ έχει κάνει καθαρό ότι και στη διοίκηση του δήμου να βρίσκονται οι δυνάμεις του, αντιπολίτευση θα κάνει στην αντιλαϊκή πολιτική. Στη μέχρι τώρα πορεία της διοίκησης του ΚΚΕ στο δήμο Πετρούπολης πώς εκφράστηκε αυτό;
-- Θωμάς Κοτσαμπάς: Εκφράστηκε σε πολλά μέτωπα και σε πολλά επίπεδα. Αντισταθήκαμε στις κυρίαρχες λογικές, που μιλάνε για ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών στους δήμους, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και βεβαίως σε σημαντικούς τομείς όπως η καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες. Σταθήκαμε δίπλα στην εργατική τάξη, στους ανέργους, στους φοιτητές και στους εργαζόμενους στον ίδιο το δήμο μέσα που αντιμετωπίζουν κι αυτοί πολύ σοβαρά προβλήματα. Βάλαμε φρένο -στο βαθμό που μπορούσαμε- στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, γιατί το πλαίσιο είναι ασφυκτικό. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε όποια μορφή πάλης και αντίστασης για αυτούς που κόπηκε το ρεύμα, γι' αυτούς που το σύστημα τους πέταξε στο περιθώριο και τους δώσαμε το χέρι να σηκωθούνε. Με αυτήν την έννοια, δεν μας βρήκε ούτε η περιφέρεια, ούτε η κυβέρνηση αρωγούς στην προσπάθειά τους για το τσάκισμα των εργαζομένων.


-- Βαγγέλης Σίμος: Το πρώτο παράδειγμα και πιο τρανταχτό είναι η πρώτη απόφαση που πήραμε ως διοίκηση ΚΚΕ για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ήταν αρκετοί. Την στείλαμε, όμως, στην Περιφέρεια και στο υπουργείο όπως προβλέπει η διαδικασία και μας την επέστρεψαν πίσω, απαντώντας αρνητικά.
-- Αυτό δείχνει και τα ασφυκτικά πλαίσια μέσα στα οποία δουλεύει η όποια Τοπική Διοίκηση...
-- Β. Σ.: Ακριβώς, γι' αυτό λέμε ότι δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση, είναι τοπική κρατική διοίκηση και στα πλαίσιά της οι δυνατότητές μας έχουν κοντά ποδάρια, έχουμε πολύ στενά περιθώρια. Ενα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι όταν περάσαμε την απαλλαγή και τη μείωση δημοτικών τελών για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, τους μικρούς βιοτέχνες και εμπόρους, ταυτόχρονα περάσαμε και την αύξηση στα δημοτικά τέλη σε μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Μας το έστειλε πάλι πίσω η Περιφέρεια με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να στηριχτεί σε κανένα νόμο.
-- Δηλαδή, η κατεύθυνση για αύξηση των «ιδίων εσόδων» οδηγεί σε ένα δήμο φοροεισπράκτορα αλλά σε βάρος μόνο των λαϊκών στρωμάτων...
-- Β.Σ.: Πριν από δύο χρόνια, οι τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού περάσανε στην ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, για να προσφέρεις στη νεολαία θα πρέπει να πληρώσει. Και ό,τι πληρώνει να καλύπτει πλήρως τον μισθό του εργαζόμενου αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες της υποδομής. Αν ακολουθούσαμε αυτήν τη εντολή το τίμημα θα ήταν πάρα πολύ υψηλό. Εμείς καταργήσαμε τις συνδρομές για τη νεολαία και το μειώσαμε 50% για τους ενήλικες.
-- Η Πετρούπολη φημίζεται για την ύπαρξη μιας πλούσιας δραστηριότητας σε ζητήματα αθλητισμού, πολιτισμού αλλά και γενικότερες κοινωνικές παροχές. Πώς τα καταφέρνετε με μηδενικές συνδρομές;
-- Β.Σ.: Αυτό ήταν εξαρχής για μας μια προτεραιότητα. Είχαμε καθαρό ότι δεν μπορεί η συμμετοχή του παιδιού να εξαρτάται από την τσέπη του γονιού. Το καταφέραμε και έχοντας μόνιμο προσωπικό, αλλά και κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας. Δηλαδή, θεωρούμε ότι σαν διοίκηση ΚΚΕ, κάθε νόμο που μας απαγορεύει να λειτουργήσουμε για το καλό των εργαζομένων, κάπου πρέπει να προσπαθούμε να τον υπερβαίνουμε. Κι αυτό κάναμε. Πουθενά στο δήμο δε σταμάτησε καμία δραστηριότητα, αντίθετα αυξηθήκανε, όπως κανένα σχολείο δεν έμεινε από θέρμανση, γραφική ύλη και λειτουργικά έξοδα. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από τους γονείς. Στους παιδικούς σταθμούς είμαστε ενδεχομένως ο μόνος δήμος που κανένας δεν πληρώνει για το παιδί του που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Μάλιστα, αυξήσαμε και κατά 30% τον αριθμό των παιδιών.
-- Θ.Κ.: Να σημειώσουμε, βέβαια, και την προσφορά των εργαζομένων του δήμου. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν έχεις συμπαραστάτες τους εργαζόμενους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Παρά τις μειώσεις στους μισθούς που επέβαλε η κυβέρνηση, παρά την ανασφάλεια ότι θα βρεθούν από στιγμή σε στιγμή στο δρόμο και το φόβο ότι για κάθε υπογραφή που βάζουν κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι, η πλειοψηφία τους τιμά την εργατική της ιδιότητα. Αυτό, βέβαια, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το σωματείο τους είναι ένα ταξικό σωματείο.
-- Λέτε ότι η συνάντηση του εργατικού κινήματος με μία διοίκηση ΚΚΕ στο δήμο, μπορεί να αντιμετωπίζει από καλύτερες θέσεις τις δυσκολίες που βάζει η κεντρική διοίκηση; Αυτό ακουμπά και τη σχέση των Λαϊκών Επιτροπών με το δήμο;
-- Β.Σ.: Είναι αλήθεια ότι με τη διοίκηση του δήμου σού ανοίγονται κάποιοι δρόμοι, αλλά μέχρι εκεί. Σε όλους τους αγώνες που αναπτύσσονταν παίρναμε θέση ως διοίκηση, δίναμε μια κατεύθυνση να συσπειρωθεί ο κόσμος στα σωματεία, στις οργανώσεις του και να παλέψει είτε για τα άμεσα προβλήματα, είτε γενικότερα στην πάλη για διέξοδο από την κρίση. Αλλά το κρίσιμο, όπως καταλαβαίνεις, είναι η ίδια η οργάνωση του κόσμου, να υπάρχει δηλαδή κίνημα. Η διοίκηση δεν είναι κίνημα. Μπορεί να συμπαρασταθεί, αλλά είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα κινητοποιηθούν, θα διεκδικήσουν. Αυτό έγινε και με τη Λαϊκή Επιτροπή: Δώσαμε μαζί μάχες στην Εφορία, στη ΔΕΗ, στην Περιφέρεια, στις κινητοποιήσεις των σχολικών φυλάκων. Η Λαϊκή Επιτροπή ήταν στην πρώτη γραμμή. Από κοντά ο δήμος να στηρίζει με όποιον τρόπο μπορούσε τις κινητοποιήσεις. Το σωματείο των εργαζομένων στο δήμο μετέχει στη Λαϊκή Επιτροπή κι αυτό βοηθάει. Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σ' αυτήν τη σχέση είναι ότι ο κόσμος ακόμα πιστεύει ότι ο δήμαρχος είναι που λύνει τα πάντα. Δώσαμε και δίνουμε μάχη να σπάσει αυτή η αντίληψη, να πειστεί ο κόσμος ότι είναι η δική του κινητοποίηση που αλλάζει τα πράγματα, ότι δεν λύνονται προβλήματα με ανάθεση στον δήμαρχο.
-- Με δεδομένη αυτήν την αντίληψη στον κόσμο, ότι ο δήμαρχος λύνει τα προβλήματα, πώς θα προχωρήσετε από 'δώ και μπρος;
-- Θ.Κ.: Θα επιμείνουμε να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει μάγκας και καταφερτζής δήμαρχος. Δεν τάζουμε τίποτα, λέμε ότι θα είμαστε δίπλα στους αγώνες. Θα αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους, αλλά κυρίως θα κάνουμε αντιπολίτευση στην κεντρική διοίκηση με την εμπειρία και των προηγούμενων χρόνων. Το κύριο είναι ότι είμαστε ΚΚΕ και με αυτήν την ιδιότητα θα συμβάλουμε στην οργάνωση και κινητοποίηση του κόσμου. Οι λαϊκές επιτροπές - εκεί είναι το κλειδί - είχανε μια πλούσια δράση το προηγούμενο διάστημα, συσπειρώθηκε ένας κόσμος όταν επιβλήθηκε το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έγιναν προσφυγές και σε δικαστήρια, επανασυνδέσαμε το ρεύμα, από την πλευρά του δήμου βοηθήσαμε τη Λαϊκή Επιτροπή να στήσει λαϊκά διδασκαλεία που στην περιοχή μας η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει να πληρώνει φροντιστήρια, παραχωρήσαμε χώρους σχολείων και γίνονται με εξαιρετική επιτυχία τα μαθήματα. Η δράση λοιπόν στην πόλη εξαρτάται από την άνοδο γενικότερα του κινήματος, από κοντά βέβαια και η βοήθεια που μπορεί να δώσει η διοίκηση. Γι' αυτό λέμε ότι είναι κρίσιμο η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες, να βγει δυναμωμένο, από καλύτερες θέσεις να δώσει ώθηση στο κίνημα για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξει δρόμος για άλλες εξελίξεις.
-- Πώς θα συνδυάσετε τον δήμαρχο που πρέπει να λύνει το τοπικό πρόβλημα, με το στόχο για συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί κεντρικά η αντιλαϊκή πολιτική;
-- Β.Σ.: Στις εξορμήσεις μας ξεκαθαρίζουμε ότι είναι μια πολιτική μάχη και το τονίζουμε ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση διαφόρων «αδέσμευτων» που μιλάνε για ακομμάτιστη εκλογική μάχη. Αυτοί θέλουν να εγκλωβίζουν τη λαϊκή αγανάκτηση σε δρόμους ανώδυνους. Εμείς λέμε ότι είναι μία ενιαία πολιτική μάχη γιατί είναι ενιαίος ο αντίπαλος, γιατί η ίδια πολιτική εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς και στα λεγόμενα τοπικά προβλήματα, και στην Υγεία, και στην Παιδεία, και στους μισθούς. Η ημιαπασχόληση, τα προγράμματα stage, οι επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν με απολυμένους, οι λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι πράγματα που βασίζονται σε κεντρικές κατευθύνσεις και τα εφαρμόζουν περιφέρειες και δήμοι σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα δεκαετίες τώρα. Συνδέονται άμεσα ΕΕ, Περιφέρειες, Δήμοι, υλοποιούν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Το γεγονός ότι στη χώρα μας εφαρμόστηκαν διάφορα πράγματα με καθυστέρηση έχει να κάνει και με τις αντιστάσεις που υπήρχαν γιατί υπάρχει το ΚΚΕ. Κι αυτές οι αντιστάσεις πρέπει να δυναμώσουν. Και για να λύσεις το πρόβλημα με τη «λακκούβα» και για να ανοίξει δρόμος για μια ανθρώπινη ζωή.
Καλούμε όλο τον κόσμο να συμπορευτεί, να στρατευτεί μαζί μας, να στηρίξει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και στο Δήμο και στην Περιφέρεια και στις ευρωεκλογές. Εχουνε εμπειρία και από την κυρίαρχη πολιτική και από τη δράση τη δική μας. Να βγάλουν συμπεράσματα από το τι σημαίνει κομμουνιστής δήμαρχος, από τον αείμνηστο δήμαρχο τον Νίκο Παξιμαδά μέχρι και σήμερα, ό,τι οφέλη έχει ο εργαζόμενους είναι επειδή τα πάλεψε ο ίδιος και βοηθούσε στην πάλη του ο κομμουνιστής στην διοίκηση που πάλεψε μαζί με το λαό και δεν έβαλε πλάτη να υλοποιηθεί κανένα αντιδραστικό μέτρο. Τον καλούμε να διδαχτεί από την ιστορία της πόλης μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας εμπιστευτεί να δώσουμε μαζί και τις επόμενες μάχες.