21/3/14

Συνταξιούχοι και απεργοί του Δημοσίου διαδήλωσαν για την Υγεία

Από τη συγκέντρωση στη Θεσ/νίκη
Κοινή πορεία χτες στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
 Για δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν φάρμακα και αξιοπρεπείς συντάξεις, διαδήλωσαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣ Εμπόρων ΟΑΕΕ.

 Στη Θεσσαλονίκη, οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν στο κτίριο της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οδό Αριστοτέλους, όπου συγκεντρώθηκαν και συνταξιούχοι. Εκπρόσωποι σωματείων από κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έκαναν παρέμβαση στον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο και η Συμέλα Τεμερτζίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Αποκαλύπτοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα, αναφέρθηκαν στην περίπτωση 55χρονης ανασφάλιστης καρκινοπαθούς, η οποία πέθανε και το νοσοκομείο βεβαίωσε την οφειλή για τη νοσηλεία της στην Εφορία, που τώρα ζητά από την υπερήλικη μητέρα της να πληρώσει 7.000 ευρώ!
 

Ανοιξαν αλλά δε λειτούργησαν
Στο μεταξύ, καμιά μονάδα του ΕΟΠΥΥ δεν παρείχε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, χτες, πρώτη μέρα λειτουργίας των πρώην δομών του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Ενικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Γιατροί και εργαζόμενοι προσήλθαν στις θέσεις τους, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψής τους. Θυμίζουμε ότι απ' τους 5.500 γιατρούς, κατέθεσαν αιτήσεις ένταξης στο ΠΕΔΥ 2.374.
Σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ, στις οποίες κανείς γιατρός δεν έχει καταθέσει αίτηση ένταξης, όπως στο Μεσολόγγι, όπου πριν τη διαθεσιμότητα υπηρετούσαν 15 γιατροί. 'Η στο Μοσχάτο, όπου από 30 γιατρούς έκαναν αίτηση μόλις δύο. Στη Θεσσαλονίκη, η λειτουργία του ΠΕΔΥ ξεκίνησε χτες με το 37% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που υπάγονταν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και το 48% εκείνων που υπάγονταν στη 4η ΥΠΕ.
Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης των συνταξιούχων στην Αθήνα, αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε τη Μονάδα του πρώην ΕΟΠΥΥ στην πλατεία Θεάτρου. «Οι γιατροί είναι πολύ λιγότεροι, δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα, οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται», ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ο Δ. Κουμπούρης.