25/4/14

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ» : Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια


Τον εμπαιγμό γύρω από το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» σε κατηγορίες δικαιούχων φτωχών λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζει η συγκυβέρνηση, ενώ από τις υπάρχουσες ενδείξεις διαφαίνεται το ενδεχόμενο να μην καλυφτεί ούτε καν το προς διάθεση ποσό συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Εκτός ενίσχυσης βγαίνουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, παρά το γεγονός ότι εξαναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που προβλέπονται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή μετά από τις 30 Ιούνη, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει απομείνει αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό από τα 450 εκατ. ευρώ, θα επανακριθούν οι αιτήσεις που θα έχουν απορριφθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο, προφανώς και ενόψει των εκλογών του Μάη, θα εξεταστεί η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου μέχρι 500 ευρώ, έτσι ώστε να διανεμηθεί το συνολικά προβλεπόμενο ποσό των 450 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί πάνω από 345.000 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί μόλις 85.000 (ποσοστό 24,6%), με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, 130.000 αιτήσεις απορρίφτηκαν και οι 130.000 εκκρεμούν για έλεγχο.
Για τους ανέργους σε προγράμματα
Συστάσεις να μην υποβάλουν ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις όσοι άνεργοι το 2013 έλαβαν μέρος σε επιδοτούμενα σεμινάρια και εισέπραξαν κάποια μικροποσά, καθώς επίσης και όσοι φορολογούμενοι εμφανίζονται μόνο με μικροποσά εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, το ζήτημα που έχει προκύψει θα λυθεί μέσω τροπολογίας που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν ταξινομηθεί από την Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ μετά από τη νομοθετική ρύθμιση θα φορολογηθούν με βάση το καθεστώς που διέπει τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Εννοείται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ όλα τα «τεκμαρτά εισοδήματα» που υπολογίζει η Εφορία. Το «τεκμήριο διαβίωσης» διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ για τον άγαμο, στα 5.000 ευρώ για το νοικοκυριό. Πρόσθετα τεκμήρια που ξεκινούν στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο προβλέπονται για τη λαϊκή κατοικία. Το τεκμήριο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων μέχρι 1.200 κ.ε. διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ με περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τα κυβικά. Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ποσά αθροίζονται, ενώ ο φόρος εισοδήματος όπως και το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης υπολογίζονται πάνω στο μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό.