9/5/14

Εργαζόμενοι στα 5μηνα της «Κοινωφελούς»: Επιστρέφουν στην ανεργία χωρίς επίδομα του ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ την Πέμπτη 8 Μάη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διοίκησης του ΟΑΕΔ προχώρησε την Πέμπτη 8 Μάη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Επιτροπή  Αγώνα Εργαζομένων στα πεντάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας», που έχει συσταθεί στα πλαίσια του Συνδικάτου. Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι σε όλη τη χώρα, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, παίρνουν ξανά το δρόμο για την ανεργία, καθώς οι συμβάσεις τους έληξαν ή λήγουν τις επόμενες μέρες.
Μάλιστα, οι όροι της υλοποίησης του
προγράμματος προβλέπουν πως οι «ωφελούμενοι», όπως έχουν βαφτίσει τους ανέργους, δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε επανάληψη του προγράμματος, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την τελευταία συμμετοχή τους σε αυτό.
Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Επιτροπής συναντήθηκε με το διευθυντή της Γραμματείας της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, Στασινό Γκούνη. Απαίτησε επίδομα ανεργίας για όλους τους «πενταμηνήτες», όπως και για όλους τους άνεργους. Κατήγγειλε τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας, την οποία υπηρετούν τα προγράμματα, προσφέροντας στους ανέργους προσωρινή και κακοπληρωμένη δουλειά και στη συνέχεια τους γυρίζουν ξανά στην ανεργία, χωρίς να τους χορηγούν ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ , στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ζητάνε, με ψήφισμά τους, να παραταθούν οι συμβάσεις τους. Όπως επισημαίνουν, «το ζητούμενο δεν είναι μόνο η παράταση μιας σύμβασης ή η συνέχεια της εργασίας μας σ' ένα παρόμοιο πρόγραμμα, πιθανώς σε μια άλλη υπηρεσία», αλλά η σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Σημειώνουν ακόμα, ότι η κυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι αξιοποιούν τα «5μηνα» για να καλύπτουν τα κενά στο προσωπικό, με εργαζόμενους χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άδεια ασθενείας με πληρωμή, βιβλιάριο ασθενείας από την πρώτη μέρα, επίδομα ανεργίας, όταν τελειώνει το πρόγραμμα, μισθό σύμφωνα με τη ΣΣΕ, δικαίωμα στην άδεια.