2/5/14

Ουκρανία: Ρέει το αίμα και στην Οδησσό - Δεκάδες νεκροί!


 Η κατάσταση οξύνεται όχι μόνο στη βορειοανατολική Ουκρανία αλλά και στην Οδησσό. Από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι αυτήν την ώρα (σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής αστυνομίας) υπάρχουν τουλάχιστον 38 νεκροί σε εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε φασίστες του Δεξιού Τομέα και άλλους υποστηρικτές της εθνικιστικής - φασιστικής ηγεσίας του Κιέβου απ' τη μία πλευρά και σε διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ηγεσία του Κιέβου απ' την άλλη. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 50 τραυματίες, ανάμεσά τους 10 αστυνομικοί.


Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και ενώ διεξάγεται πόλεμος προπαγάνδας απ' όλες τις πλευρές. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι από το απόγευμα, συγκρούονται ακατάπαυστα τμήματα απ' τις δύο πορείες που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην πόλη της Οδησσού. Η μία διοργανωνόταν από φασίστες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για κάλυψη «το μανδύα» του χούλιγκαν, ενώ η άλλη από περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές που αντιτίθενται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε και ξεκίνησε η σύγκρουση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι νεκροί είναι ύστερα από επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Συνδικάτων στο κέντρο της πόλης, όπου τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ υπήρχε τουλάχιστον ένας νεκρός νωρίτερα κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

 ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Σε ανακοίνωσή του, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η κλιμάκωση της βίας και της καταστολής από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, σε βάρος του λαού στην Ανατολική Ουκρανία και άλλες περιοχές, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, στηρίζουν την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και άλλες φασιστικές δυνάμεις.
Η επιλογή της όξυνσης, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, τις κυρώσεις και τις νέες μεθοδεύσεις για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και του Κόμματος των Περιοχών, ρίχνει "λάδι στη φωτιά" και αυξάνει τους κινδύνους ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με ανυπολόγιστα θύματα και καταστροφές.
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία και κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού και απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών».
πηγη 902.gr