29/5/14

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ :Μεθοδεύεται η μη πληρωμή τους για τις μέρες του Πάσχα

Στην αβεβαιότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι στα σχολεία με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
για το αν θα πληρωθούν τελικά τις μέρες του Πάσχα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αντικρουόμενες εγκυκλίους και οδηγίες.
Από τα τέλη Γενάρη ο ΟΑΕΔ είχε εκδώσει σχετική οδηγία για τις πληρωμές των «ωφελούμενων», όπως ονομάζονται οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, σύμφωνα με την οποία, «ως χρόνος εργασίας θεωρείται ο χρόνος που ο ωφελούμενος μισθωτός πλήρους απασχόλησης είναι στη διάθεση του εργοδότη / επιβλέποντα φορέα να απασχοληθεί». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι...συνέχεια παρακάτω..
οι εργαζόμενοι στα σχολεία, που κλείνουν για δύο βδομάδες για τις διακοπές του Πάσχα, θα πληρώνονταν κανονικά, αφού οι ίδιοι παραμένουν στη διάθεση του επιβλέποντα φορέα, ανεξάρτητα αν το σχολείο είναι κλειστό.
Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούσε και το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας (2637/4-3-2014) που στάλθηκε το Μάρτη σε όλες τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο οποίο αναφερόταν: «Α) Στις περιπτώσεις των επίσημων αργιών του δημόσιου τομέα, οι ωφελούμενοι άνεργοι ασφαλίζονται και αμείβονται κανονικά, αναγράφοντας στο παρουσιολόγιο που τηρούν τη λέξη αργία. Β) Την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, όπου οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές, θα εφαρμόζεται η οδηγία που εστάλη από τον ΟΑΕΔ στο υπ. αριθμ. 7663/29.1.2014 έγγραφό του, στο οποίο αναφέρει ότι "ως χρόνος εργασίας θεωρείται ο χρόνος που ο ωφελούμενος μισθωτός πλήρους απασχόλησης είναι στη διάθεση του εργοδότη / επιβλέποντα φορέα να απασχοληθεί". Σε αυτήν την περίπτωση, πιστοποιείται η απασχόλησή του με την τήρηση παρουσιολογίου».
Ωστόσο, ένα μήνα μετά από την αποστολή του παραπάνω εγγράφου και επικαλούμενη «τηλεφωνική επικοινωνία»(!) με το υπουργείο, η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας έκανε στην ιστοσελίδα της την παρακάτω ανάρτηση: «Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ΥΠΑΙΘ, σας γνωρίζουμε ότι για τους εργαζομένους στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας επίσημες αργίες είναι η Μ. Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα. Τις μέρες αυτές στο παρουσιολόγιο αναγράφεται η λέξη "ΑΡΓΙΑ" και δεν μπαίνει υπογραφή. Οι υπόλοιπες μέρες των σχολικών διακοπών του Πάσχα είναι εργάσιμες, επομένως οι εργαζόμενοι πρέπει να απασχοληθούν προκειμένου να υπάρξει υπογραφή στο σχετικό παρουσιολόγιο και να μπορέσουν να πληρωθούν».
Αντίστοιχα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα του τμήματος μισθοδοσίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής σχετικά με τα ηλεκτρονικά ημερολόγια από τα οποία βγαίνει η μισθοδοσία, αναφέρεται: «Στην περίπτωση που η σχολική μονάδα ήταν κλειστή, θα σημειώσετε μόνο τη Μ. Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Στην περίπτωση που η σχολική μονάδα ήταν ανοιχτή, θα σημειώσετε τις μέρες που εργάστηκαν οι ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ και θα προσκομίσετε άμεσα τα πρωτότυπα ημερήσια παρουσιολόγια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, ώστε να συνταχτούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι μισθολογικές καταστάσεις».
Οπως είναι γνωστό, τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα κλείνουν από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Θωμά. Μέσα σε αυτό το διάστημα όμως, ως επίσημες αργίες για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (πλην των σχολείων) θεωρούνται μόνο η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα. Κάπως έτσι... πάει «περίπατο» η οδηγία του ΟΑΕΔ και το έγγραφο του υπουργείου από το Μάρτη και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για τις δεκαπέντε μέρες του Πάσχα, παρά το ότι οι ίδιοι ήταν στη διάθεση του εργοδότη!
Γενικότερα, η πληρωμή των αργιών για τους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι ένα από τα σημεία αιχμής που έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί επιτροπές αγώνα «πενταμηνιτών» που παλεύουν για τα δικαιώματά τους κι έχουν κατακτήσει να πληρώνονται κανονικά. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, μετά από παρέμβαση που έκανε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, πέτυχε να ισχύουν για τους εργαζομένους στα πεντάμηνα προγράμματα όλα όσα ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους της Περιφέρειας (δηλαδή να μην τους αφαιρείται το δικαίωμα της απουσίας λόγω ασθένειας, επίσημης αργίας, άδειας κ.ά). Αντίστοιχα, η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας ΟΤΑ - Περιφέρειας Αττικής - ΟΑΣΑ σε ανακοίνωσή της στις αρχές του μήνα σημειώνει ανάμεσα στις κατακτήσεις της ότι «δεν εφαρμόστηκε η αρχική απαίτηση της κυβέρνησης να μην πληρωνόμαστε τις αργίες. Η αδικία αυτή διορθώθηκε σε όσους συναδέλφους μας αφαιρέθηκαν τα αντίστοιχα ποσά».