6/6/14

Εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης: Παρέμβαση στην Περιφέρεια για την υπεράσπιση της αργίας του Αγίου Πνεύματος

Παρέμβαση ενάντια στη μεθοδευμένη κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος έκανε την Πέμπτη το Σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με αίτημα την υπεράσπιση της αργίας και όχι «μετά δακρύων» να καλύπτει την κατάργησή της προς όφελος μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων.


Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει για την αργία του Αγ. Πνεύματος πως:

«Δεν προέκυψε από τη συμπάθεια ούτε του νομάρχη, ούτε του Εμπορικού Συλλόγου. Το σωματείο μας χρόνια πριν διεκδικούσε με κάθε μέσο να τηρούνται οι τρεις ημιαργίες που αφορούσαν τον κλάδο (ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΠΕΤΡΟΥ και ΠΑΥΛΟΥ) και η αργία των καταστημάτων τροφίμων (ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ). Αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε ήταν η συμφωνία να οριστεί μία αργία σε αντικατάσταση των άλλων αργιών, η οποία συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αφού ήταν υποχρεωτική για όλους. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν κρούσεις από τη νομαρχία (κατ’ απαίτηση των μεγαλεμπόρων) να καταργηθεί. Η σταθερή στάση υπεράσπισης της συμφωνίας μας δεν το επέτρεψε.
Ο νόμος 2639/1998 άρθρο 15 παρ. 8 δίνει τη δυνατότητα στο νομάρχη να ορίζει μέχρι πέντε τοπικές αργίες το χρόνο.
Ο νόμος 3996/11 άρθρο 33 παρ. 4 καταργεί το άρ. 15 παρ. 8 του 2639/1998. Δηλαδή καταργεί τη
δυνατότητα του περιφερειάρχη να ορίζει αργίες. Δεν αναφέρεται όμως σε κατάργηση καμιάς αργίας αναδρομικά.
Να, γιατί είναι μεθοδευμένη η κατάργηση της αργίας με τη συμβολή πολλών φορέων και υποδηλώνει νέα επίθεση των μεγαλοεργοδοτών στα δικαιώματά μας:
Ασαφείς νόμοι στην υπηρεσία των ισχυρών. Περιφερειακή διοίκηση που δεν υποστηρίζει το συμφέρον των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Εμπορικός Σύλλογος που σε ρόλο "λαγού" χειρίστηκε το ζήτημα υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων και των αλυσίδων super-market.
Οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι, τα μονοπώλια οξύνουν την επίθεσή τους.
Αφού μετέτρεψαν τους μισθούς μας σε φιλοδωρήματα, αφού διευθετούν τον εργάσιμο χρόνο μας όπως τους βολεύει, αφού διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αφού κατάργησαν την αργία της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, δεν σταματούν, τα θέλουν όλα, καταπατούν ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει για τους εργαζόμενους.
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα.
Αν δεν υπερασπιστούμε οι ίδιοι και δεν παλέψουμε για τα συμφέροντά μας, τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε από "δεξιούς" και "αριστερούς" υποτακτικούς των μονοπωλίων και των μεγάλων υγιών επιχειρηματιών.
Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται σε ευρωπαϊκούς τόνους, θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.
Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, να βάλουμε φρένο στα νέα αντεργατικά μέτρα, να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».