4/6/14

Στους επιχειρηματικούς ομίλους παραδίδονται δεκάδες εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο

Δεκάδες φιλέτα του δημοσίου ετοιμάζεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεις δημόσιας γης από όλη την Ελλάδα, για να πουληθούν σε ιδιώτες.
Η σχετική λίστα των «προς αξιοποίηση ακινήτων» περιελάμβανε και τμήμα του παραλιακού μετώπου της Αττικής, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαγκωνισμών ανάμεσα στους επίδοξους επενδυτές. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριξαν ότι έγινε «λάθος» και ανακοίνωσαν ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή αυτών των εκτάσεων στο δημόσιο και από εκεί στην «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ», την εταιρεία «ειδικού σκοπού», που έχει συσταθεί για να γίνει με ενιαίο τρόπο η «αξιοποίηση» της περιοχής από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. 

Δηλαδή, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο, το παραλιακό μέτωπο θα παραδοθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι επίμαχες εκτάσεις αφορούν σε φιλέτο 176 στρεμμάτων από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, 20 στρέμματα στη Γλυφάδα, και ακόμη 383 στρέμματα στο Σούνιο.

Στη νέα λίστα ακινήτων, τα οποία περνούν στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων:

-Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους των δικαιωμάτων συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου, συνολικής έκτασης 11.100 στρεμμάτων.

-Τα ξενοδοχεία Ξενία Ναυπλίου (Ξενία Palace Ακροναυπλίας, Ξενία Amphitrion και Ξενία Ναυπλίου Α΄) και το Pavillion Ξενία της Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας (χωρίς τις εκτάσεις του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκονται μπροστά στο ακίνητο).

-Δύο εκτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» στη Σάνη Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται και οι Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας.

-Το τουριστικό λιμάνι της Ζέας.
 
-Ακίνητο 1.000 τ.μ. στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στο συγκρότημα κατοικιών και γραφείων «The 3 Dag Condominium».

-Το πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου Πιερίας, έκτασης 21.230 τ.μ., που είχε κατασχεθεί από το ομώνυμο μοναστήρι το 1927 «στο όνομα του Δημοσίου και προς όφελος του εκεί σανατορίου». Το σανατόριο λειτούργησε ως το 1969 και εν συνεχεία φιλοξενούσε θεραπευτήριο ψυχικών παθήσεων μέχρι το 2004.

-Τρία ακίνητα στην περιοχή Αμπελόκηποι Ιωαννίνων, τα οποία ανήκαν στο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας Ηπείρου.

-Έξι ακίνητα στην περιοχή Αγ. Νικολάου Κοπάνων στα Ιωάννινα.

-Ακίνητο στην πλατεία Ψυχιάτρου Χ. Τσιριγώτη στην Κέρκυρα, που ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του νησιού.

-Ακίνητο στην οδό Ραγκαβά 7 στην Πλάκα, έκτασης οικοπέδου 201,43 τ.μ.

-Σειρά ακινήτων στην Πιερία, την Ελευσίνα, τα Λεχαινά, τη Σούδα Χανίων, την Κοσκινού Ρόδου, το Καμάρι Σαντορίνης, τα Βίλια Αττικής, τα Νέα Σφαγεία Ναυπακτίας, τις Οινιάδες Κατοχής Μεσολογγίου, τον Κοκκινόβραχο του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, τον Λιμνιώνα Ευβοίας, τα Κουμάρια Βεροίας, τους Ευζώνους, την Πύλο και τη ΒΙΠΕ Μεσσηνίας, τον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας Χαλκιδικής, το προάστιο Χάραδρος της Πάτρας, και το Κουκάκι.