11/6/14

ΒΡΑΖΙΛΙΑ : Ενας ακόμη νεκρός εργάτης

Με το θάνατο ενός ακόμη εργάτη σημαδεύτηκαν τα έργα υποδομής για το φετινό Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονται σε σιδηρόδρομο, ο οποίος θα ενώνει το αεροδρόμιο της Κονγκόνιας με τις γραμμές του Μετρό, κατέρρευσε ένα μέρος του με συνέπεια ένας εργάτης να καταπλακωθεί και να χάσει τη ζωή του, ενώ υπήρξαν και τραυματίες. Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η πίεση προς τους εργαζομένους στα έργα (γήπεδα, υποδομές κτλ.) από μεγαλοεργολάβους και κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς πολλά εξ αυτών ήταν εκτός χρονοδιαγράμματος (ιδιαίτερα τα γήπεδα), με αποτέλεσμα να ελλοχεύει η απειλή οικονομικής ρήτρας για τους επιχειρηματίες. Σημειώνεται πως τα έργα του φετινού Μουντιάλ, απ' την αρχή τους μέχρι
σήμερα, έχουν κοστίσει τη ζωή σε αρκετούς εργάτες και τον τραυματισμό ακόμη περισσότερων, με αιτίες τις άθλιες συνθήκες εργασίας ή και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Συνεδριάζουν σήμερα οι απεργοί στο Μετρό του Σάο Πάολο
 
Με την ωμή αστυνομική βία προσπαθεί η κυβέρνηση της Βραζιλίας να αντιμετωπίσει του εργαζόμενους στο Μετρό του Σάο Πάολο, οι οποίοι μέχρι προχτές συνέχιζαν την απεργία στην οποία είχαν κατέβει διεκδικώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους και καταγγέλλοντας το υπέρογκο κόστος που θα δαπανηθεί για το φετινό Μουντιάλ (υπολογίζεται στα 15 δισ. δολάρια). Σήμερα οι εργαζόμενοι, που τη Δευτέρα το βράδυ αποφάσισαν προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν ξανά για το θέμα, βάζοντας πλέον και ως κεντρικό αίτημα (πέρα των αρχικών για αύξηση στις αποδοχές) και την επαναπρόσληψη 42 συναδέλφων τους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σημειώνεται πως τα γεγονότα στο Σάο Πάολο έχουν θορυβήσει κυβέρνηση και οργανωτική επιτροπή, καθώς εκεί είναι προγραμματισμένη να γίνει η πρεμιέρα της διοργάνωσης αύριο, Πέμπτη, με τον αγώνα της οικοδέσποινας Βραζιλίας και της Κροατίας.