7/7/14

Κινητοποίηση ΠΑΜΕ και Λαικών Επιτροπών στον ΟΑΣΘ



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι μια περίοδος που η αντιλαϊκή επίθεση παίρνει τη μορφή καταιγίδας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφορά το σύνολο της ζωής τους. Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, στον ΟΑΣΘ.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία συζήτησης μεταξύ ΟΑΣΘ και Συγκυβέρνησης για την «προσαρμογή» και «αναδιάρθρωση» του ΟΑΣΘ.
Στην συμφωνία περιλαμβάνετε η αύξηση της ηλικίας του στόλου των λεωφορείων από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 20 χρόνια που σημαίνει ότι θα κυκλοφορούν παλαιά και -από ότι δείχνει η εμπειρία-  κακοσυντηρημένα λεωφορεία. 
Εδώ και πολλούς μήνες ο ΟΑΣΘ δεν δρομολογεί δεκάδες λεωφορεία λόγο έλλειψης ανταλλακτικών επικαλούμενοι την υποχρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Ήδη δρομολογήθηκε η τροποποίηση των καλοκαιρινών -αρχικά- ωραρίων των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ εντός  του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσουν από το Σεπτέμβριο και τα χειμερινά ωράρια με αποτέλεσμα κομμένα δρομολόγια.
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω εκτός των άλλων χρειάζεται η εντατικοποίηση της εργασίας των οδηγών που καλούνται από τον ΟΑΣΘ να βγάζουν τα δρομολόγια σε μικρότερους χρόνους  χωρίς ο ΟΑΣΘ να λαμβάνει υπόψη το κορυφαίο θέμα τις ασφάλειας -όρια ταχύτητας, κυκλοφοριακές συνθήκες, συνθήκες και ποιότητα μεταφοράς, εξάντληση- εκνευρισμός των εργαζομένων κλπ.
Η εντατικοποίηση πηγαίνει μαζί με νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ο οργανισμός προχωρεί στην παραχώρηση του ελέγχου των εισιτηρίων σε εργολάβο με αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με διαφορετικά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και αφετέρου υπερεκμετάλλευση των εργολαβικών εργαζομένων που είναι  επιδοτούμενοι από διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ δηλαδή, τσάμπα εργάτες για το κεφάλαιο.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια το επόμενο διάστημα. Συζητείται η Δημιουργία ζωνών -όπως παλιότερα- με βάση την χιλιομετρική απόσταση.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες ιδιαίτερα για τα δρομολόγια εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος θα χαρατσωθούν άγρια. Για ένα εργαζόμενο η μεταφορά του από και προς τη δουλειά του μπορεί να φτάσει να πληρώσει μέχρι και 50 ευρώ για μηνιαία κάρτα, δηλαδή περίπου το 10% του μηνιαίου εισοδήματος της πλειοψηφίας των εργαζόμενων που αμείβονται από 500 Ευρώ και παρακάτω.
Στην συμφωνία περιλαμβάνετε και η κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση ώστε τα απλήρωτα πρόστιμα να πηγαίνουν στην εφορία. Όπως επίσης στο να μείνουν στο απυρόβλητο τα μερίσματα των μετόχων του ΟΑΣΘ.
Η Γραμματεία μεταφορών του ΠΑΜΕ καταδικάζει την πολιτική της Κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ που έχει ως βασικό κριτήριο το κέρδος, μέσα από την τιμή του εισιτηρίου και ταυτόχρονα τη μείωση του κόστους (εργατικό, υποδομές – στόλος κ.λ.π.). Υπερασπίζεται την αρχή ότι η αστική συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό, απαιτώντας σύγχρονες, ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνές μεταφορές μέσω ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών, που να είναι στην υπηρεσία του λαού.
Τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων θα καλεστούν να τις πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους καλούμε σ’ ένα αγώνα που θα φέρει στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και θα παλεύει για: 
Μείωση της τιμής του εισιτηρίου, ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών, των στρατευμένων νέων. Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων σε πρώτη φάση τις πρωινές ώρες που πάνε στη δουλειά τους.
Να σβηστούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να μην πάει κανένα πρόστιμο στην Εφορία.
Μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού. Καμιά μείωση του συγκοινωνιακού έργου.
Αστικές συγκοινωνίες αποκλειστικά δημόσιες και αποκλεισμός κάθε ιδιωτικής η επιχειρηματικής συμμετοχής.
Άμεση κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία των παροπλισμένων οχημάτων που δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Για το αυτούς τους λόγους η Γραμματεία Μεταφορών του ΠΑΜΕ μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΣΘ (οδός Παπαναστασίου) την Τρίτη 8 Ιούλη στις 10.30 το πρωί.