Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

ΕΝ.Φ.Ι.Α. :Ασήκωτη φοροεπιδρομή στα σπίτια του λαού και σε κάθε σπιθαμή γης

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ : Φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όχι στη λαϊκή στέγη και την αγροτική γη
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει τη νέα φοροεπιδρομή που δέχονται τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους. Το μέγεθος της φοροεπιδρομής αποκαλύπτεται και από το γεγονός του επιπλέον καταλογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, από όσα αρχικά είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Η παρατηρούμενη τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε απομακρυσμένους οικισμούς, που οδηγεί σε υπερβολική φορολόγηση μιας μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.
Το ΚΚΕ ζητάει την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία».


«Σφάλματα» και «στρεβλώσεις» φουσκώνουν ακόμα παραπάνω τα δυσβάσταχτα χαράτσια
Με τα νέα δυσβάσταχτα και «φουσκωμένα» χαράτσια του περιβόητου «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ) έρχονται αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά από την περασμένη Παρασκευή,
οπότε και ξεκίνησε η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συστήματος Taxis των εκκαθαριστικών του νέου φόρου πάνω στη λαϊκή κατοικία και περιουσία.
Με τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», όχι μόνο μονιμοποιείται το τάχα «έκτακτο» χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ, που μέχρι τώρα ερχόταν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας τη λαϊκή κατοικία, αλλά πλέον το χαράτσωμα επεκτείνεται και στα χωράφια, τα οικόπεδα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κυριολεκτικά σε κάθε σπιθαμή γης που ανήκει σε λαϊκά νοικοκυριά, ασχέτως αν αποκτούν ή όχι κάποιο εισόδημα από αυτή.
Αντικειμενικά, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και συγκεκριμένα με τη σταδιακή άρση των όποιων περιορισμών απέμεναν ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών για χρέη προς τις τράπεζες, η φοροεπιδρομή που συντελείται μέσω του «ενιαίου φόρου ακινήτων» ενισχύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για συγκέντρωση της λαϊκής γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
«Φούσκωμα» 500 εκατ. ευρώ και εξοντωτικά πρόστιμα
Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 5 δόσεις, με την προθεσμία της αποπληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στα τέλη Αυγούστου. Στην εφάπαξ εξόφληση του χαρατσιού έως το τέλος Αυγούστου χορηγείται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού ποσού, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης - όπως και για τις υπόλοιπες οφειλές προς το Δημόσιο - τα λαϊκά νοικοκυριά θα έρχονται αντιμέτωπα με τα εξοντωτικά πρόστιμα που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και μπαίνουν από φέτος σε εφαρμογή: Με βάση αυτά, για κάθε οφειλή που χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη, επιβάλλεται τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης (ακόμα και για μία μέρα καθυστέρησης, υπολογίζεται ολόκληρος μήνας), ενώ αν υπάρξει και τρίτος μήνας καθυστέρησης, πέραν των τόκων, επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 10%. Στον ένα χρόνο καθυστέρησης επιβάλλεται πρόστιμο 20% και στα δύο χρόνια 30%.
Ενδεικτικό του μεγέθους της φοροεπιδρομής είναι το γεγονός ότι ενώ σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή του ΕΝΦΙΑ θα οδηγούσε σε βεβαίωση εσόδων της τάξης των 3,23 δισ. ευρώ, από τα οποία το υπουργείο εκτιμούσε ότι θα εισπράξει τελικά τα 2,65 δισ. ευρώ (ποσοστό εισπραξιμότητας 83%), τα χαράτσια που καλούνται τελικά να πληρώσουν συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ακόμα πιο «φουσκωμένα», καθώς η βεβαίωση εσόδων φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό!).
Σημειωτέον, το ποσό αυτό (τα 3,7 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν) προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έπρεπε να είναι τα συνολικά βεβαιωμένα έσοδα του «ενιαίου φόρου», καθώς αμφισβητούσαν ως πολύ υψηλό το ποσοστό εισπραξιμότητας του χαρατσιού που υπολογίζει η κυβέρνηση.
Υπέρογκες επιβαρύνσεις και «δυσμενέστερο σενάριο»
Σε ό,τι αφορά το «φούσκωμα» των χαρατσιών, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του «ενιαίου φόρου ακινήτων» ανέδειξε έναν ακόμα παράγοντα που οδηγεί σε υπέρογκη φορολόγηση μικρών αξιών ακίνητης περιουσίας σε απομακρυσμένους οικισμούς: Ο μη καθορισμός ξεχωριστών τιμών ζώνης στις αντικειμενικές αξίες ανά δημοτική ενότητα στους «καλλικρατικούς» δήμους οδήγησε σε περιπτώσεις απομακρυσμένων οικισμών, που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, να υπολογίζεται ο φόρος βάσει των κατώτερων αντικειμενικών αξιών του οικείου δήμου. Ο τρόπος αυτός υπολογισμού οδηγεί σε υπέρογκα χαράτσια, π.χ. σε εκτάσεις ορεινών χωριών υπολογίζεται αντικειμενική αξία πόλεων κ.ο.κ. (είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που δημοσιεύονται δίπλα, στην ανακοίνωση της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ).
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ήδη από την Πέμπτη, τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά «φούσκωσε» και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ορίσει ότι οι όποιες ελλείψεις στις δηλώσεις Ε9 σε χαρακτηριστικά των ακινήτων τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, συμπληρώθηκαν αυτόματα από το Taxis με το «δυσμενέστερο σενάριο» για το φορολογούμενο (π.χ., αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει τον όροφο ενός διαμερίσματος, το σύστημα αυτόματα θα υπολογίζει το φόρο με βάση το - βαρύτερο - συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο).
«Σφάλματα» και «στρεβλώσεις»
Χαρακτηριστικό της πρεμούρας, με την οποία οργανώθηκε η φοροεπιδρομή του «ενιαίου φόρου ακινήτων», είναι το γεγονός ότι με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να «αναγνωρίσει» ότι «προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις», τα οποία ισχυρίζεται ότι «οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου», οπότε «προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια». Σύμφωνα με το υπουργείο «όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο».
Σε σχέση με το θέμα των επιπλέον επιβαρύνσεων που προέκυψαν από τη συμπλήρωση με το «δυσμενέστερο σενάριο» των ελλείψεων στις δηλώσεις Ε9, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι μπορούν να γίνουν από τους φορολογούμενους τροποποιητικές δηλώσεις ως τις 30 Νοέμβρη, «χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών με το τελικό σύνολο της οφειλής». Η ημερομηνία πρόσβασης στο taxis για τις τροποποιητικές δηλώσεις δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και προφανώς μέχρι την όποια διόρθωση στην εκκαθάριση του φόρου, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώνουν τη «φουσκωμένη» δόση.
Επιπλέον προβλήματα προκύπτουν και με άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, όπως οι σεισμόπληκτοι στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Παρότι οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες για απαλλαγή από τον «ενιαίο φόρο ακινήτων» σπιτιών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς για τα έτη 2014 και 2015 έχουν γίνει εδώ και μήνες, αναρτήθηκαν και για αυτούς τους φορολογούμενους εκκαθαριστικά για πληρωμή φόρου. Το υπουργείο τούς καλεί να τα αγνοήσουν ενόψει ρύθμισης που θα γίνει το Σεπτέμβρη, εκτός και αν έχουν και άλλο ακίνητο που δεν έχει πληγεί από το σεισμό, οπότε θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο - τουλάχιστον - της πρώτης δόσης και να περιμένουν συμψηφισμό!
Μέσα σε όλη αυτήν τη φοροεπιδρομή, κυβερνητικοί κύκλοι προκειμένου να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις, προβαίνουν σε μια σειρά «διαρροών» περί εξεταζόμενων εκπτώσεων και ελαφρύνσεων, όπως το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων από 5 σε 7. «Διευκρινίσεις» αναμένονται και για τις προβλεπόμενες «εκπτώσεις» ή την απαλλαγή από το χαράτσι ορισμένων φορολογουμένων, ουσιαστικά κάτω από το όριο της φτώχειας, για τις οποίες προβλέπεται πλήθος εξοργιστικών σωρευτικών όρων και προϋποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: