7/8/14

Κοροϊδεύουν τους ανέργους!

                          Ρεσιτάλ εμπαιγμού προς τους ανέργους από την κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας παρουσίασαν χτες προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και τζάμπα εργασίας ως ...σωτηρία για τους ανέργους!

ΚΚΕ: Τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, που προσφέρουν τζάμπα εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες και προσωρινό μισθό πείνας σε ανέργους, αλλά και η μαθητεία - απλήρωτη δουλειά δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός, μπορεί να διασφαλίζει μόνο τα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα για όλους.


Ρεσιτάλ εμπαιγμού προς τους ανέργους από την κυβέρνηση
Εμπαιγμό για τους ανέργους και τις οικογένειές τους αποτελεί η χτεσινή κυβερνητική εξαγγελία από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για νέα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και παράλληλα προσφέρουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στους κεφαλαιοκράτες.

Με βάση τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες: Εχει ήδη προκηρυχθεί πρόγραμμα «κατάρτισης» για 30 χιλιάδες ανέργους 25-29 ετών. Δεύτερο ανάλογο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μέσα στον Αύγουστο για 12 χιλιάδες ανέργους 18 έως 24 ετών. Το Σεπτέμβρη θα βγει ένα ακόμα πρόγραμμα για 8 χιλιάδες ανέργους 18-29 ετών ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού.
Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν «κατάρτιση» 80 ωρών και «πρακτική άσκηση» συνολικής διάρκειας 450 ωρών, που θα υλοποιηθεί μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες. Πίσω από τις φράσεις «πρακτική άσκηση» και «κατάρτιση» κρύβεται η παροχή πάμφθηνων εργατικών χεριών στους
μεγαλοεπιχειρηματίες και η διαμόρφωση της συνείδησης των εργαζομένων στα μέτρα του κεφαλαίου. Οπως διευκρινίστηκε, οι «πρακτικάριοι» θα λάβουν για το σύνολο των εκατοντάδων ωρών εργασίας που θα προσφέρουν από 1.740 έως 1.950 ευρώ!
Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, μέσω των προγραμμάτων αυτών οι νέοι δεν πληρώνονταν καν κάθε μήνα, αλλά έπρεπε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα για να πάρουν το συνολικό ποσό. Στην περίπτωση που δεν κατάφερναν να φτάσουν ως το τέλος του προγράμματος, δεν δικαιούνταν καμία αποδοχή για το διάστημα που εργάστηκαν. Υπήρξαν περιπτώσεις ανέργων που τα παράτησαν καθώς στις επιχειρήσεις που τοποθετήθηκαν αντιμετώπισαν εντατικά ωράρια και συνθήκες εργασίας που υποτίθεται πως δεν επιτρέπονταν από το πρόγραμμα, ενώ οι ίδιοι δεν ήταν προετοιμασμένοι και φοβήθηκαν να αντιδράσουν. Σε άλλες περιπτώσεις το ποσό επιδότησης καταβλήθηκε πετσοκομμένο, καθώς υπήρχαν κρατήσεις για την εφορία.
Ακόμα εξαγγέλθηκε ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50 χιλιάδες ανέργους. Είναι τα γνωστά πια προγράμματα όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται μόνο για πέντε μήνες και πληρώνονται μέχρι 490 ευρώ καθαρά το μήνα, αν είναι 25 ετών και άνω, και μέχρι 425 ευρώ το μήνα έως 25 ετών. Λέμε «μέχρι», επειδή οι εργαζόμενοι αυτοί πληρώνονται - τουλάχιστον έως τώρα - με βάση το μεροκάματο και όχι με μισθό. Δηλαδή, δεν πληρώνονται για τις αργίες ή αν χρειαστεί να λείψουν για κάποιον άλλο λόγο. Ακόμα πολλές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων που απασχολήθηκαν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να ασφαλίζονται για αυτό και χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας τους. Επίσης τους αλλάζουν δουλειά σαν τα πουκάμισα, τη μια μέρα τους βαφτίζουν «σκουπιδιάρηδες» και την άλλη «κηπουρούς». Αυτό ακριβώς που θέλει το κεφάλαιο. Εναν εργάτη χωρίς μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να αλλάζει ειδικότητα, τόπο εργασίας και ωράριο όπως προστάζουν οι ανάγκες των κεφαλαιοκρατών. Εναν εργάτη χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά, να περνά από περιόδους ανεργίας σε περιόδους προσωρινής απασχόλησης ώστε να γίνεται πιο εύκολα έρμαιο των εργοδοτικών απαιτήσεων.
Τόσο στην «πρακτική άσκηση» όσο και στην «κοινωφελή εργασία» οι εργαζόμενοι δε θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά «ωφελούμενοι». Δηλαδή όχι μόνο χρωστάνε και χάρη στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και απεργία για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους!
Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το νέο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 που αφορά σε 55 χιλιάδες μητέρες και σε περίπου 68 χιλιάδες παιδιά. Δηλαδή για άλλη μια χρονιά θα αποκλειστούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς και γιατί οι θέσεις που επιδοτούνται είναι λίγες, αλλά και λόγω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Το σύνολο της πολιτικής αυτής ο πρωθυπουργός δε δίστασε να την ονομάσει σαν βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση, λέγοντας: «Βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη»!
Πηγή χρηματοδότησης και αυτών των προγραμμάτων είναι η διαρκής φορολεηλασία των λαών ευρωπαϊκών χωρών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βαφτίζει «κοινωνική» πολιτική τα ψίχουλα που μοιράζει και συνάμα να προσπαθεί να καρπωθεί τα όποια πολιτικά οφέλη.