Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

«Λουκέτο» από χτες στα αθλητικά κέντρα Θεσσαλονίκης

Από χτες, Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, έκλεισαν οι περισσότερες εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν το σύνολο των αθλημάτων και χιλιάδες αθλητές από τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω λήξης και μη παράτασης των αδειών λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, έκλεισαν το Εθνικό και το Πoσειδώνειο Κολυμβητήριο, το «Σπίτι της Γυμναστικής» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, τα κλειστά γυμναστήρια Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης, ΕΚΟ και Βότση.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων Νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και Ημαθίας τονίζει:
«Είναι τραγικό εθνικά γυμναστήρια και κολυμβητήρια που λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες να μην έχουν ακόμα μόνιμες άδειες λειτουργίας, ενώ είναι ακόμα πιο τραγικό να υπάρχουν εγκαταστάσεις χωρίς πολεοδομική άδεια, κάτι που θα μπορούσε να είχε λυθεί μόνο με μια απλή νομοθετική ρύθμιση.
Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που απέμειναν να εργάζονται στα Εθνικά γυμναστήρια, με υπερβάλλουσες
προσπάθειες, προσπαθούν να τα κρατήσουν ανοιχτά, γνωρίζοντας το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελούν με γνώμονα πάντα την υγιεινή και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και των αθλουμένων σε αυτές.
Είναι λυπηρό τεράστιες εγκαταστάσεις, που υπηρετούν το μαζικό και εθνικό αθλητισμό, να μην μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν και εδώ και χρόνια να υπάρχει η αβεβαιότητα του μένουν ανοιχτά ή κλείνουν (...)».
Σημειώνει ακόμη ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους, και απαιτεί:
«-- Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της νόμιμης αδειοδότησης των εθνικών γυμναστηρίων.
-- Να προβεί άμεσα η πολιτεία σε νομοθετικές ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα των πολεοδομικών αδειών που μετά από 40 και 50 χρόνια λειτουργίας των αθλητικών κέντρων δεν θα έπρεπε να υφίσταται.
-- Να καλύψει άμεσα τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού, για τη σωστή λειτουργία των εθνικών γυμναστηρίων - κολυμβητηρίων, για τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων και τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων και των αθλουμένων σε αυτές.
-- Να γίνει επιτέλους ο αθλητισμός πραγματικά κοινωνικό αγαθό που θα εξυπηρετεί όλο το λαό χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: