14/9/14

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Φακελώνει το λαό, νομιμοποιεί τη διαπλοκή

 Οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου φέρουν ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ και άλλων
ιμπεριαλιστικών οργανισμών
Καθαρή και απροκάλυπτη παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, το οποίο ήδη συζητείται στην Επιτροπή της Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Ενα νομοσχέδιο απολύτως προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο αποτυπώνει πλήρως τους στόχους των μονοπωλίων για θωράκιση της εξουσίας τους απέναντι σε κόμματα αλλά και συνολικότερα σε οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος που αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Με πρόσχημα δήθεν την «καταπολέμηση της διαπλοκής» και της «διαφθοράς», το νομοσχέδιο προωθεί το πλήρες «φακέλωμα» των μελών και των φίλων κάθε κόμματος που στηρίζεται οικονομικά στη συνδρομή των μελών του και στο υστέρημα του λαού, την ίδια ώρα που νομιμοποιεί και επισήμως τη χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους.
Ετσι, ήδη στο άρθρο 1, το νομοσχέδιο αίρει την απαγόρευση που ίσχυε ως τώρα στο να χρηματοδοτούνται τα κόμματα από επιχειρήσεις, εισάγοντας τον όρο «ιδιωτική χρηματοδότηση» και τσουβαλιάζοντας μέσα σε αυτόν την «οικονομική ενίσχυση οποιασδήποτε μορφής (...) από φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα». «Ιδιωτική χρηματοδότηση» λοιπόν και η οικονομική ενίσχυση έστω και 1 ευρώ που δίνει σε ένα κόμμα ένας εργαζόμενος, άνεργος, απλός άνθρωπος, ακόμα και η συνδρομή που δίνουν τα μέλη στο κόμμα τους, «ιδιωτική χρηματοδότηση» και η επίσημη και ανοιχτή πλέον χρηματοδότηση κομμάτων, βουλευτών κτλ. από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Με το άρθρο 5, το νομοσχέδιο ορίζει ότι «καταργούνται πλέον τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα με τρόπο ανεξέλεγκτο», αναφέροντας ότι τάχα πρόκειται για «μια εντελώς παρωχημένη μέθοδο που έχει πάψει πλέον να χρησιμοποιείται». Στην ίδια παράγραφο, καθιστά υποχρεωτική στο εξής την «αναγραφή στο σώμα κουπονιού του ονοματεπωνύμου και του ΑΦΜ ή του Δελτίου Ταυτότητας του αγοραστή - χρηματοδότη».
Το ΚΚΕ ανέδειξε, ήδη από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου αλλά και στη συζήτηση μέσα στην Επιτροπή, το εκτεταμένο φακέλωμα που προωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ.
Ντόλιος, αναγκάστηκε να αναφέρει ότι το θέμα των κουπονιών θα επανεξεταστεί, το γεγονός αυτό ωστόσο δεν πρέπει να οδηγήσει στην παραμικρή επανάπαυση. Αλλωστε, στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, ισχυριζόταν: «Πού το είδατε το φακέλωμα; Αυτός που αγοράζει ένα κουπόνι δε δημοσιοποιείται το όνομά του, άλλο στην αρμόδια (σ.σ. κρατική) Επιτροπή Ελέγχου και άλλο να δημοσιοποιηθεί»...
Αλλωστε, η πραγματική στόχευση του νομοθετικού εκτρώματος αποκαλύπτεται πλήρως από το γεγονός ότι νομιμοποιεί και θεσμοθετεί, και επίσημα πλέον, τη συναλλαγή κομμάτων και βουλευτών με επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών: Οχι μόνο καταργεί την απαγόρευση χρηματοδότησης κομμάτων από επιχειρήσεις αλλά παρέχει και σημαντικό κίνητρο για αυτού του είδους τη χρηματοδότηση, αφού προβλέπει και έκπτωση στο 100% των σχετικών ποσών από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρηματιών που χρηματοδοτούν κόμματα! Με τον τρόπο αυτόν, επιδιώκεται να νομιμοποιηθεί κάτι που είναι καταδικασμένο στη λαϊκή συνείδηση, δηλαδή οι συναλλαγές κομμάτων με μεγάλα συμφέροντα, να εξοικειωθεί ο λαός με τέτοιες πρακτικές.
Επιπλέον, στο άρθρο 12, το νομοσχέδιο επιβάλει στα κόμματα να διατηρούν λογιστικά βιβλία Γ' Κατηγορίας, δηλαδή σαν και αυτά που προβλέπονται για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις!
Μέσω των διατάξεών του, μάλιστα, με την απειλή διοικητικών ή και ποινικών ακόμα κυρώσεων, το νομοσχέδιο επιδιώκει τον οικονομικό στραγγαλισμό και την παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης αυτών των κομμάτων που αρνούνται να υλοποιήσουν τις αντιδραστικές διατάξεις του.