17/10/14

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Αντιμέτωπα με ελλείψεις πολλά σχολεία

Πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων δημιουργούνται από τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, μέσα Οκτώβρη. Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους από αυτήν την κατάσταση που αποτελεί χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνσης Αττικής καλεί σήμερα Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», συνεχίζοντας να διεκδικεί μαζί με τους γονείς των μαθητών την κάλυψη των κενών. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα κενά στα σχολεία του Περιστερίου, στις αρχές της βδομάδας ξεπερνούσαν τις 500 ώρες ειδικοτήτων κυρίως. Παράλληλα, λείπουν 3 νηπιαγωγοί, 1 δάσκαλος σε τμήμα ένταξης, 1 λογοθεραπευτής, 1 άτομο βοηθητικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει παράλληλη στήριξη.
Στο μεταξύ, σοβαρές ελλείψεις δασκάλων εξακολουθούν να υπάρχουν και στα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα κενά άμεσης προτεραιότητας που κατέγραψε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζητήθηκαν 59 δάσκαλοι, όμως καλύφθηκαν μόνο οι 9
θέσεις, ενώ από τους 36 νηπιαγωγούς τοποθετήθηκαν μόνο 5. Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ειδικότητες ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), μουσικής, καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής και φυσικής αγωγής.
Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, όπου στο ολοήμερο έχουν δηλώσει συμμετοχή 38 μαθητές, τη φύλαξή τους είχε αναλάβει ο διευθυντής του σχολείου, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι δάσκαλοι. Στη συνέχεια, συμπτύχθηκαν σε δύο τα τρία τμήματα της Γ' τάξης, για να καλύπτονται εκ περιτροπής τα κενά από τους άλλους δασκάλους και λειτουργούν στα όρια της προβλεπόμενης πληρότητας (με 26 μαθητές). Στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, στο οποίο φοιτούν 300 περίπου μαθητές, εξαιτίας των ελλείψεων είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο.
Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις ελλείψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.